Cum se perpetuează abuzurile: Direcția de Protecție a MI – instrumentul politicienilor, iar testele psihologice – al șefilor din Poliție pentru răzbunări

Foto: cancan.ro

Foto: cancan.ro

În toamna anului 2012 un individ violase o fetiţă cu vârsta de numai şapte ani. Atunci, oamenii legii nu au reuşit să-l prindă pe făptaş deoarece imaginile de pe camerele de supraveghere erau neclare. După şase ani violatorul a recidivat, abuzând sexual alţi doi minori în scara unui bloc din Sectorul 6 al Capitalei. De data asta, “Violatorul”, cum era poreclit de către colegii de serviciu, s-a dovedit a fi poliţistul Eugen Stan. Probele ADN recoltate după prinderea suspectului au dovedit că este autorul ambelor infracţiuni. Podofilul în tot acest timp a beneficiat de tot ce i-a oferit avantajele uniformei de angajat al Ministerului de Interne. Deconspirarea şi prinderea poliţistului pedofil a “revoluţionat” întregul sistem poliţienesc. De la şefii direcţi ai infractorului până la ministrul de resort, toți sunt acum datori faţă de opinia publică să dea socoteală pentru lucrurile putrede care se întâmplă în sistem.

Urmare a concluziilor preliminare rezultate în urma verificărilor dispuse de şeful Poliţiei Române la Brigada Rutieră Bucureşti s-au dispus următoarele:

1.Eliberarea din funcţie a comisarului şef de poliţie Vornicu Emanuel Rene, şef Serviciu Supraveghere Rutieră Sectoarele 1,2,6 din cadrul Brigăzii Rutiere, până la clarificarea situaţiei de fapt;

2.Informarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea iniţierii unei analize privind modul de instrumentare a lucrărilor penale în care este cercetat cel în cauză, iar, în funcţie de rezultatul acesteia, dispunerea de măsuri legale;

3.Cercetarea disciplinară a şefilor de schimb privind modul de instruire la intrarea în serviciu a poliţiştilor rutieri, precum şi a psihologului unităţii cu privire la activitatea desfăşurată.

Măsura vine după ce un agent al Brigăzii de Poliţie Rutieră, şoferul lui Emanuel Vornicu, a fost depistat ca fiind autorul unor fapte de agresiune sexuală asupra a doi minori. Bărbatul este reţinut, acesta recunoscând o altă faptă din anul 2012.

“Şeful Poliţiei Române a dispus verificări cu privire la această persoană, dar şi a managementului structurii respective din care face parte”, a anunţat Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

El a declarat, luni seara, că agentul de poliţie din cadrul Brigăzii Rutiere a Capitalei, reţinut după ce ar fi agresat doi copii în liftul unui bloc din cartierul bucureştean Drumul Taberei, a fost testat psihologic ultima oară în 2014. Următoarea testare psihologică urma să fie efectuată în 2019.

Referitor la aceste testări psihologice părerea lui Georgian Drăgan este că: “Aceste teste utilizate în cadrul Poliţiei Române nu pot însă identifica tulburările psihice”.

Cosmin Andreica, preşedintele Sindicatului Poliţiştilor Europeni “EUROPOL” acuză că situaţia testelor psihologice neadecvat este păstrată intenţionat în acest stadiu, de şefii din poliţie.

„Ce este şi mai grav este că, în prezent, este utilizată de şefi ca instrument împotriva poliţiştilor incomozi. Spun asta în condiţiile în care psihologii se află în subordinea inspectorilor şefi, iar aceştia le dictează pe cine să evalueze psihologic. În 99% din cazurile în care şeful indică testarea unui subordonat, pentru acele persoane se stabileşte că nu mai corespund cerinţelor de ocupare a postului, astfel că, de cele mai multe ori, li se retrage armamentul din dotare, sunt mutaţi abuziv şi, uneori, hărţuiţi sau stigmatizaţi în fata colegilor. Bateria de teste este folosită din 1970 şi nu mai corespunde cu realităţile societăţii în care trăim. Permite ca persoane cum ar fi  criminalul de la coaforul din zona Perla sau agresorul minorilor din Drumul Taberei să rămână în sistem”, a declarat Cosmin Andreica.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a cerut, marţi, refacerea întregii proceduri de testare, după verificările efectuate ca urmare a arestării poliţistului suspectat de pedofilie, pentru că, în majoritatea unităţilor Poliţiei, se folosesc teste psihologice fără licenţă.

„Am discutat astăzi (marţi, n.r.) cu şeful centrului de psihologie din cadrul Ministerului şi am cerut ca împreună cu celelalte departamente cu competenţe să refacă întreaga procedură prin care se organizează activitatea de testare în Minister. Aceste testări trebuie să fie însoţite de fişe de cunoaştere, întocmite de superiorii ierarhici. În plus, este sarcina structurilor de integritate şi a celor de protecţie să deţină informaţii despre posibilele vulnerabilităţi ale unui angajat. Toate aceste aspecte, coroborate, oferă o imagine completă despre vulnerabilităţile unui angajat. Cu această ocazie, am aflat cu stupefacţie că în majoritatea unităţilor din Poliţia Română se folosesc teste psihologice fără licenţă. (…) Anul acesta urmează să încadrăm în Minister 7.000 de oameni. Am transmis un avertisment foarte clar şi structurilor de protecţie internă şi de integritate să accentueze verificările pe care aceştia le fac pe linie de personal”, a declarat ministrul Carmen Dan, în cadrul unei declaraţii de presă.

De cealaltă parte, psihologii spun că este  imposibil ca un astfel de test să dezvăluie înclinaţiile sexuale ale celui intervievat. Totuşi, testarea poate să scoată la iveală un profil psihologic înclinat spre violenţă, depresie sau acţiuni antisociale.

“Nicio testare psihologică nu poate, niciunde în această lume, să evidenţieze persoana în toată acurateţea ei, cu tuşele pozitive sau negative. De aceea, trebuie făcută o foarte frumoasă cunoaştere a reputaţiei sociale a persoanei care vrea să acceadă în aceste instituţii. Reputaţia aceasta socială înseamnă comportamentul social, să se culeagă informaţii din vecinătate, despre familie, despre formarea profesională, modul în care se raportează la valori. Iar această reputație socială trebuie coroborată cu testele psihologice. Dacă aceste lucruri nu se fac temeinic, într-un timp rezonabil, atunci se pot strecura foarte multe caractere cu disfuncţionalităţi în structurile respective”, a declarat Tudorel Butoi, psiholog criminalist.

Ce nu se spune este că structura care ar trebui să culeagă informații pentru cunoașterea reputației sociale a candidaților la intrarea în structurile MI sau a polițiștilor este sub controlul politic al partidelor care vin la putere, astfel că nu prea mai are timp să-și realizeze atribuțiile pentru care a fost creată. Politicienii aflați la putere abuzează de cei din această structură – numită “de protecție” a polițiștilor și a instituției, aceiași politicieni care, apoi, de fațadă, se arată scandalizați de carențele pe care le constată la nivelul Poliției Române sau a ministerului de care această Poliție Română este condusă. Cu aceeași viclenie politică, politicienii se folosesc de scandaluri pentru a schimba conducerile și a înscăuna oamenii pe care îi doresc, sub o aparență de legitimitate. Până una – alta, vai de cei care lucrează în MI, Poliție, Jandarmerie, Armată sau Servicii și care au ajuns în vizorul unor șefi care îi consideră incomozi, din motive reale sau închipuite!

Ministrul de Interne a confirmat informaţiile apărute în presă, potrivit cărora porecla poliţistului Eugen Stan era printre colegi “Violatorul”.

“Aşteptăm în primul rând o ieşire publică a conducerii Poliţiei Române. Am primit cu întârziere informaţiile, trebuia conştientizat că este o situaţie extrem de gravă, chiar dacă nu ştiam că e implicat un poliţist. Toţi colegii îi spuneau “Violatorul” şi nimeni nu a avut nicio reacţie. Am constatat că niciun şef al acestui agent nu a înţeles să îşi asume vreo responsabilitate şi că acesta a fost menţinut în Poliţie. Am aflat că testările nu sunt relevante şi se impune modificarea bateriilor. Atâţia ani cu “lasă că merge şi aşa” au făcut să fie în sistem oameni care au devieri comportamentale. Am transmis premierului propunerea de schimbare din funcţie a şefului Poliţiei Române”, a declarat Carmen Dan.

În locul chestorului Bogdan Despescu ar urma să fie împuternicit Cătălin Ioniţă, actualul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *