CNAS propune modificarea contractului-cadru pentru medicii de familie

Foto: Romaniatv.net

Datorită nemulţumirilor medicilor de familie care au bulversat întregul sistem medical precum şi relaţia cu pacienţii arondaţi, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a prezentat ministrului Sănătăţii mai multe propuneri cu scopul de a rezolva această situaţie.

Propunerile aduse de CNAS vin după ce medicii de familie au protestat chiar de la începutul acestui an prin refuzul de a mai elibera reţete compensate şi trimiteri.

Astfel, prin modificarea Legii 95/2006, CNAS propune redefinirea medicului prescriptor, iar în acest caz responsabilitatea eliberării reţetei cu medicamente compensate va fi în sarcina medicului specialist. Cu alte cuvinte, medicamentele compensate vor fi prescrise de medicul specialist, nu de cel de familie.

Într-un comunicat de presă al CNAS, acest lucru este definit astfel:

“Este în curs de finalizare un proiect de modificare a Legii 95/2006 care va redefini medicul prescriptor, în sensul că responsabilitatea prescrierii de medicamente compensate pe bază de scrisoare medicală va reveni medicului care a elaborat schema terapeutică, în cazul în care reţeta prescrisă respectă schema respectivă. Totodată, vor fi revizuite şi protocoalele terapeutice (…), în sensul lărgirii accesului pacienţilor la tratamente, prin extinderea categoriilor de medici prescriptori pentru anumite medicamente”.

În acest caz, vor fi revizuite şi protocoalele terapeutice aprobate prin Ordinul MS/CNAS nr. 1.301/500/2008, în sensul lărgirii accesului pacienţilor la tratamente, prin extinderea categoriilor de medici prescriptori pentru anumite medicamente.

O altă modificare a CNAS vizează direct medicii de familie, în sensul că aceştia nu vor mai transmite către sistemul informatic al Dosarului Electronic de Sănătate datele medicale ale pacienţilor care declară în scris că din motive de conştiinţă sau religioase nu doresc ca acestea să fie stocate.

În noul proiect propus de CNAS, contractul-cadru reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate în anul 2018 prin introducerea unor prevederi de debirocratizare a activităţii furnizorilor de servicii medicale şi de creştere a accesului asiguraţilor la medicamente şi servicii paraclinice finanţate de CNAS.

Astfel, se renunţă complet la documentele pe hârtie în cadrul procesului de contractare a serviciilor medicale şi se elimină obligaţia furnizorilor de a mai completa formulare tipizate pe hârtie în activitatea curentă, ceea ce în cazul medicilor va duce la creşterea timpului acordat efectiv consultării pacientului.

Totodată, se renunţă la restricţia ca farmacia sau furnizorul de servicii paraclinice căruia i se adresează asiguratul să fie în contract cu aceeaşi casă de sănătate ca şi medicul care a eliberat reţeta sau biletul de trimitere, ceea ce înseamnă că reţetele şi biletele de trimitere la analize vor putea fi onorate de orice farmacie, respectiv laborator de pe teritoriul ţării.

O altă noutate va fi că, în cazul în care medicul de familie nu va reuşi să-şi găsească un înlocuitor pentru perioada plecării în vacanţă, pacienţii de pe lista lui se vor putea adresa cabinetelor de medicină din proximitate desemnate de medicul respectiv. De asemenea, perioada acordată unui medic de familie nou intrat în activitate sau nou venit într-o localitate pentru a-şi forma lista de pacienţi va fi extinsă de la şase luni la un an.

De asemenea, CNAS afirmă că vor fi revizuite criteriile de acordare a sporurilor pentru condiţiile de activitate ale cabinetelor de medicină primară şi de specialitate din ambulatoriu, prevăzute în Ordinul MS/CNAS nr. 391/187/2015.

Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *