Premierul Mihai Tudose: ”Discuțiile despre autonomia ținutului Secuiesc sunt în afara legii și nu merită luate în seamă”

Foto: B1.ro

Foto: B1.ro

Ca urmare a semnării, luni,  a unei declarații comune de către liderii partidelor maghiare din România, UDMR, PPMT și PCM, prin care se solicită autonomie teritorială, administrativă și culturală pentru zona județelor Covasna, Harghita și Mureș, precum si zonei numită ”Partium” ce cuprinde părți din județele Sălaj, Satu-Mare și Bihor, premierul Mihai Tudose a făcut publică poziția sa vizavi de această cerere.

„Fără a minimaliza sau ignora subiectul, părerea mea este că anul acesta va fi unul al încercărilor de a băga băţul prin gard, noi să sărim la ei, ei la noi, şi anul ăsta să devină unul al certurilor, în loc să fie al unirii. Nu sunt trei mari partide, e drept că nu trebuie ignoraţi, dar eu vă spun foarte simplu: am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui. Cât timp cântă ei acolo, la ei în curte, e una, dar din punct de vedere legal lucrurile sunt foarte clare”, a declarat Mihai Tudose, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV.

În dezacord cu declarația premierului, preşedintele executiv al UDMR, Porcsalmi Bálint, a declarat, joi, că premierul Mihai Tudose a „jignit profund” comunitatea maghiară din Secuime, adăugând că îi cere lui Tudose să îşi retragă această declaraţie.

„Declaraţiile premierului Mihai Tudose sunt profund iresponsabile, nedemne pentru poziţia sa. Prin mesajul său primitiv, caracteristic evului mediu, primul ministru a jignit profund şi a ameninţat nevoalat comunitatea maghiară din Secuime. Domnia sa poate să fie sau să nu fie de acord cu o declaraţie politică sau cu un proiect politic, însă nu-i poate trimite la spânzurătoare pe cei cu care nu este de aceeaşi părere. Premierul ori nu este informat ori nu a înţeles nimic din propunerea Uniunii de a avea un dialog sincer cu românii pe tema autonomiei. Îi cerem premierului să-şi retragă imediat declaraţia şi să îşi ceară scuze public!”, a precizat Balint, potrivit unui comunicat al UDMR.

Ca urmare, premierul Mihai Tudose a precizat joi, pe contul său de Facebook, că refuză “orice dialog legat de autonomia unei părți a României”, care reprezintă “o încălcare a Constituției”.
“În calitate de român și de prim-ministru, refuz orice dialog legat de autonomia unei părți a României. Este o încălcare a Constituției acestei țări, care garantează, încă de la primul alineat, unitatea și indivizibilitatea statului român.
Discuțiile despre autonomia ținutului Secuiesc sunt în afara legii și nu merită luate în seamă, reprezentând doar o încercare de destabilizare a unității României în anul Centenarului”, a scris primul ministrul, pe rețeaua de socializare.

Potrivit agenției de presă de stat din Ungaria, MTI, întrunirea reprezentanților celor trei partide maghiare de la Cluj-Napoca, a fost posibilă datorită inițiativei lui Katalin Szili, reprezentantul premierului ungar Viktor Orban, însărcinată cu medierea negocierilor între aceste partide pe tema autonomiei. Acest lucru a fost amintit în timpul intâlnirii de la Cluj-Napoca și de Balazs Izsak, președintele Consiliului Național Secuiesc (CNS). Katalin Szili a fost de asemenea și președinte al Parlamentului de la Budapesta în perioada 2002-2009.

Ileana Kiss

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *