O navă construită de români la Galați va ajunge în Antarctica

Foto: twitter.com

Foto: twitter.com

Şantierul naval Damen din Galaţi demonstrează, din nou, că este una dintre cele mai importante firme de profil din lume. Australia, ţară care nici măcar nu are probleme cu gheţurile pe teritoriul ei, a contractat un spărgător de gheaţă la şantierul naval Damen din Galaţi, navă pe care vrea să o folosească pentru explorarea apelor din Antarctica.

Nuyina este numele spărgătorului de gheață construit la Galați care se va lupta cu banchizele din Antarctica. Nava este un adevarat laborator științific plutitor, care va putea sparge ghețuri groase de un metru și jumatate.

Nava nu este doar un spărgător de gheaţă clasic, ci înglobează tehnologie de observaţie şi de cercetare de ultimă oră. Ea va deservi cele trei staţii australiene permanente de cercetare din Antarctica şi staţiadin insula Macquire, având facilităţi de cercetare şi de cazare permanentă pentru 116 oameni de ştiinţă.

Conducerea Damen Grup  a precizat că la Galaţi se va face construcţia navei propriu-zise, însă că sofisticatele echipamente, livrate de producători de renume mondial, vor fi montate ulterior, probabil într-un şantier din Olanda la grupului.

Nuyina va fi utilă și în misiuni de salvare. Iar senzorii subacvatici din dotare vor permite cartografierea fundului mării și monitorizarea faunei.

Va fi nevoie de 500 de kilometri de cabluri, mii de tone de tablă și peste 1000 de oameni la realizarea platformei. Ca să fie gata la timp, adică, în anul 2019, se lucrează în 3 schimburi.

Nava este construită dintr-o tablă specială, care să reziste la temperaturi extrem de scăzute. Așa că a fost nevoie de expertiza celor de la Combinatul Siderurgic din Galați.

Puntea superioară va permite staţionarea a patru elicoptere, iar coca va fi prevăzută cu două facilităţi de andocare a unor ambarcaţiuni. Nava va avea o lungime de 156 de metri şi o capacitate de 23.400 tone.

Achiziţia făcută de guvernul autralian face parte dintr-un foarte ambiţios program naţional de cercetare în domeniul mediului şi resurselor naturale, care este proiectat pentru următorii 20 de ani.

Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *