Peste 100 000 de români au participat la protestul “Toate drumurile duc la București. Revoluția generației noastre”

Foto: Aktual24.ro

Organizat cu mult timp înainte pe Facebook, sâmbătă, 20 ianuarie, a avut loc protestul “Toate drumurile duc la Bucuresti. Revoluția generației noastre”. Deși cei care credeau că vremea deloc favorabilă unei astfel de manifestări va determina ca la acest protest să nu participe prea multă lume, totuși, în Capitală s-au strâns aproximativ 60 000-70 000 de persoane.  Protestul a fost împotriva modificării legilor justiţiei, împotriva corupției, precum şi împotriva PSD.

În timpul protestelor, garniturile de metrou care veneau spre Piața Universității și Piața Unirii au fost supra-aglomerate, iar când a început marșul spre Parlament, mii de oameni s-au alăturat coloanei venind pe straduțele și bulevardele din zona Piața Unirii.

În Piața Universității au fost aduse forțe de ordine impresionante, cel mai mare dispozitiv văzut în ultimul an la proteste, dar jandarmii nu i-au putut împiedica pe oameni să ocupe toată piața. Timp de jumătate de oră a fost tensiune între jandarmi și protestatari, întrucat forțele de ordine au împiedicat oamenii să ocupe carosabilul. Jandarmii au blocat intrările și ieșirile la stația de metrou de la Universitate, sute de oameni neputând să se alăture protestatarilor. Protestatarii au avut asupra lor pancarte, vuvuzele şi steaguri tricolore.

Lozincile pe care protestatarii le-au scandat: “Hoţii”, “Jos PSD”, “Jos Guvernul”, “PSD, ciuma roşie”, “Uniţi salvăm toată România”, “Vrem Justiţie nu corupţie”, “DNA să vină să vă ia”, “Suntem cu ochii pe voi”, “Dragnea, tot nu scapi de puşcărie”, “Penalii n-au ce căuta la guvernare”, “Mincinoşii”, “CCR sluga PSD”, “Jos Tăriceanu, Dragnea şi Dorneanu”, “Tudorel, să te ia statul paralel”, “Vrem Justiţie nu corupţie”, “DNA să vină să vă ia”, ”Au reuşit să legifereze hoţia pentru a-i salva pe ceilalţi hoţi”, ”Strigaţi mai tare, democraţia nu e de vânzare”, ”Rezistăm, nu cedăm”.

Momentul culminant al protestului a fost la ora 21.00, când zecile de mii de protestatari au aprins concomitent lanternele de la mobile în Piața Constituției, chiar în fața Parlamentului.

Un grup de clujeni care a pornit acum 11 zile pe jos în “Marşul Speranţei” a ajuns în Bucureşti, după ce au parcurs 450 de km. Grupul a ajuns vineri seară la Otopeni, iar sâmbătă dimineaţă, la ora 10:00, a plecat spre Bucureşti.

Liderul şi iniţiatorul protestului “Marşul Speranţei”, Sorin Bobiş, a scris pe Facebook că în cele zece zile de când se află pe drum au avut parte de numeroase surprize din partea localnicilor din zonele pe unde au trecut, care le-au oferit mâncare şi cazare, iar unii i-au întâmpinat cu pâine şi sare. În unele localităţi, au fost organizate proteste de susţinere, în aşteptarea grupului.

“Ardealul ne-a primit nemaipomenit de bine. Ieşeau oamenii la poartă, ne aplaudau, ne ofereau un ceai, o cafea… Ne dădeau lacrimile. Ne-au primit în casă când ne-a fost frig jumătate de oră, ca să ne încălzim. Excepţional! Vreau să vă spun că la intrarea în Ţara Românească, ne-a aşteptat un bătrânel cu pâine, cu sare, cu tricolor şi cu lacrimi în ochi”

Sorin Bobiş Iniţiatorul “Marşului Speranţei” este un horticultor în vârstă de 51 de ani din Cluj-Napoca, el fiind prezent şi la Revoluţia din 1989.

Foto: Renasterea.ro

Proteste în țară

Protestele din București au avut corespondent și în țară, mii de oameni manifestând pașnic în Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Bacău, Constanța, Brașov, Bistrița, Sibiu și în alte orașe.

La Cluj-Napoca numărul manifestanţilor a fost de aproape 10.000. Protestatarii s-au adunat lângă Monumentul Memorandiştilor, în zona centrală a oraşului, începând cu ora 18,00. După ora 19,00, protestatarii au pornit din zona centrală într-un marş spre cartierul Mărăşti, blocând în drumul lor circulaţia autovehiculelor. Pe traseu, ei şi-au continuat scandările şi, de asemenea, au cântat Imnul României. Protestul s-a derulat fără incidente.

La Timișoara protestul de sâmbătă, a fost organizat de Societatea Civică din Timişoara și a adunat în Piaţa Victoriei din oraş peste 5.000 de participanţi.

Oameni de cultură ai Cetăţii au citit mesaje transmise de Diaspora română de pe mapamond, care cere alianţei PSD+ALDE respectarea valorilor democraţiei în România şi parcursul european al ţării.

“Societatea Timişoara s-a născut în stradă. Niciodată nu am fost mai uniţi decât acum, în cei 28 de ani de după Revoluţie. În memoria celor care au luptat în Piaţa Operei în 1989, vă spun că nu vom permite să se încalce Justiţia sau să se treacă în derizoriu lupta împotriva corupţiei şi să fie desfiinţat DNA. Mai bine să vină DNA să-i ia pe cei corupţi”, a spus preşedintele Societăţii Timişoara, Florian Mihalcea.

În jurul orei 19,00, miile de protestatari au pornit în marş pe un traseu central care a trecut prin Piaţa Huniade – Primărie – Catedrală – bulevardul Regele Ferdinand – Piaţa Horaţiu – bulevardul Republicii – Piaţa Victoriei/Operei.

Aproape 4.000 de protestatari au mărşăluit timp de peste două ore, pe principalele bulevarde din Sibiu, într-un protest anti-PSD şi anti-Guvern.

Protestatarii s-au strâns la finalul protestului în faţa sediului Primăriei Sibiu din Piaţa Mare. Nu s-au semnalat incidente.

După un traseu de aproape patru kilometri, peste 3.000 de ieşeni care au ieşit la protest au mers în marş pe străzile din centru s-au întors în Piaţa Unirii.

Strânşi în jurul statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza, manifestanţii au cântat imnul naţional, au fluturat steaguri şi au scandat printre fluierături, huiduieli şi zgomot de vuvuzele, lozinci prin intermediul cărora şi-au manifestat nemulţumirile faţă de reprezentanţii Guvernului şi faţă de modificarea legilor justiţiei.

În timpul protestului din Piaţa Unirii manifestanţii au mai scandat “Nu vrem să fim o naţie de hoţi”, “Vrem autostradă, nu penali pe stradă”, “Justiţie, nu corupţie”, “PSD, ciuma roşie”, “Parlament penal marş la Tribunal”, “Demisia, demisia”, “Legi pentru toţi, nu pentru hoţi”, “Nu vrem să fim o naţie de hoţi”.

Circa 1.000 de braşoveni au protestat sâmbătă în faţa Prefecturii. Numărul participanţilor a crescut treptat, de la câteva zeci la 1.000 de persoane, la o oră şi jumătate de la începerea protestului.

Aproximativ 1.000 de persoane au protestat pe platoul din faţa Prefecturii Galaţi şi au mărşăluit pe principalele artere ale oraşului până la Palatul de Justiţie.

“Am ieşit încă de la început, apoi am făcut o pauză, dar acum am decis să ieşim din nou în stradă pentru că fac doar ce vor ei. Sperăm să se schimbe ceva, dar au ieşit şi peste 600.000 de oameni în stradă şi nu i-a băgat nimeni în seamă”, a declarat o femeie.

După ce au protestat timp de o jumătate de oră în faţa Prefecturii Galaţi, oamenii au plecat în marş pe strada Domnească şi pe strada Brăilei.

Protestatarii au mers în marş până la Palatul de Justiţie, după care au revenit în faţa Prefecturii, de unde au plecat spre case.

Aproape 1.000 de persoane s-au adunat, sâmbătă seara, în Piaţa Revoluţiei din municipiul Baia Mare, după care au pornit în marş prin oraş.

“Marşul nostru e semn de protest împotriva corupţiei generalizate din ţară, împotriva penalilor care au ajuns să conducă România şi a dorinţei noastre de a repune ţara pe calea democraţiei”, a spus unul dintre participanţii prezenţi la protest.

Traseul protestarilor a trecut prin faţa sediile organizaţiilor judeţene PSD şi PNL.

Protestarii au scandat lozinci anticorupţie şi împotriva PSD pe toată durat manifestaţiei, care a durat peste două ore.

Protestul a fost susţinut prin fluturarea drapelului tricolor de la balcoanele mai multor locuinţe din zona centrală a municipiului Baia Mare prin dreptul cărora au trecut în marş protestatarii.

Circa 700 de persoane au mărşăluit sâmbătă seara pe străzile A.I.Cuza şi Calea Bucureşti din centrul Craiovei.

Traseul protestatarilor a fost Piaţa Mihai Viteazu – Universitate – Judecătoria Craiova – McDonald’s – Calea Bucureşti – intersecţia cu str.Unirii – Piaţa Mihai Viteazu.

Oamenii au fluturat steaguri tricolore şi pancarte pe care scria “Justiţie, nu corupţie!”, “Parlament fără penali!” şi au scandat “PSD, cium roşie”, “DNA să vină să vă ia!”.

La Constanţa, peste 400 de activişti civici s-au strâns pe platoul din faţa Prefecturii, în urma unui apel lansat pe pagina “Rezistenţa Constanţa” a unui site de socializare.

Oamenii au mărşăluit pe principalele bulevarde ale oraşului Constanţa sub sloganul “Revoluţia generaţiei noastre!” afişat pe un banner mare şi au scandat “PSD ciuma roşie” şi “ALDE şi PSD aceeaşi mizerie”.

Aproximativ 500 de persoane au protestat și la Bistriţa, împotriva modificărilor legilor justiţiei şi împotriva actualei conduceri guvernamentale.

Protestatarii s-au adunat începând cu ora 18,00 în faţa Palatului Administrativ, de unde au plecat în marş spre centrul oraşului. Prima oprire a fost în faţa sediului PSD, unde oamenii au huiduit şi au strigat “PSD, ciuma roşie”, “Hoţii” şi “Dragnea, nu uita, România nu-i a ta”.

A urmat apoi o oprire la statuia poetului Andrei Mureşanu din faţa primăriei, unde s-a intonat Imnul României, după care protestatarii au luat la pas mai multe străzi principale, refăcând traseul protestelor din februarie 2017.

La Satu Mare, circa 150 de persoane au protestat în centrul municipiului.

Aceştia s-au adunat în pasajul pietonal Corneliu Coposu de unde au pornit în marş spre sediile PSD şi ALDE, scandând lozinci precum: “ALDE şi PSD, acceaşi mizerie”, “Hoţii!”, “PSD, ciuma roşie”, “Vrem justiţie, nu corupţie!”, “Dragnea nu uita, România nu-i a ta!”, “Teleormanul pentru noi, este Scorniceştiul doi”.

Circa 200 de persoane au protestat, sâmbătă seara, timp de câteva ore, în centrul Zalăului, împotriva propunerilor de modificare a legilor justiţiei.

Mobilizarea pentru protest s-a făcut pe Facebook, unde a fost creat evenimentul “Ţara se ridică. Noi suntem prezenţi. Implică-te!”, prin care locuitorii Zalăului au fost invitaţi la protest, începând cu ora 18,00.

Protestele din București și din celelalte orașe au fost pașnice, fiind doar câteva incidente izolate cu jandarmii, fără însă a fi produse daune de vreun fel.

Proteste în diaspora

De asemenea, românii din diaspora s-au alăturat protestatarilor din București și din țară și s-au adunat în fața Consulatelor României din străinătate pentru a manifesta împotriva modificărilor aduse la legile justiției. Ei s-au mobilizat în semn de solidaritate cu manifestațiile de acasă. Proteste au avut loc și la Chișinău, dar și la Bordeaux, Bruxelles, Copenhaga, Hamburg, Londra, Paris sau Zurich.

La Milano, în fața Consulatului României, românii au cerut reformarea clasei politice și oprirea modificării legilor Justiției.

Românii din Franța au fost alături de românii din țară și s-au adunat lângă Turnul Eiffel din Paris, într-un protest denumit “Paris spune Nu Corupției”.

Aproximativ 100 de români au ieșit în stradă și la Amsterdam, iar alte 50 la Haga cerând Guvernului României să pună interesele țării mai presus de interesele personale. De asemenea, cer Parlamentului să adopte legi menite să reglementeze combaterea actelor de corupție.

Foto: Digi24.ro Franta

 

Comentarii ale presei străine

Protestele de la București au fost transmise în direct de Euronews. Jurnalistul Hans Von der Brelie a mărşăluit alături de protestatari şi a oferit în timp real informaţii despre manifestaţia din capitala României.

De asemenea mai multe publicații de prestigiu, printre care Associated Press, Agenţia France Presse, nydailynews.com au relatat ceea ce s-a petrecut sâmbătă seara în București.

Publicația spaniolă Liberation a scris despre situația din România: “Sătui de instabilitatea guvernamentală și de corupție, tot mai mulți tineri români aleg să se mute în Europa Occidentală și de Nord. O hemoragie care nu pare pentru moment să îngrijoreze cât de puțin Puterea”. Liberation redă declarații ale mai multor români care au plecat din țară din cauza corupției și a instabilitatii politice și economice și relatează și despre problemele cu DNA pe care le are Liviu Dragnea, al cărui nume apare într-un dosar cu fraudă de milioane de euro din fonduri europene.
De asemenea, Irish Times scrie ca “Romanii protestează față de reforme, în timp ce instabilitatea continuă”, adaugand ca partidul de guvernament este acuzat de subminarea împotriva corupției.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *