Există miracole! Un tânăr și-a donat jumătate din ficat unei tinere, bolnavă de ciroză hepatică autoimună

Foto: stiriaz.ro

Foto: stiriaz.ro

Se spune uneori că minunile chiar există. Iar când este vorba despre viața unui om, orice faptă bună este considerată o minune și asta pentru că trăim într-o societate în care preocuparea de sine este mai presus decât să te mai gândești că poate cineva de lângă tine are nevoie de ajutorul tău ca să trăiască.

Totuși, minuni mai există iar ele vin uneori când speranța de viață abia mai pâlpâie.

Tânărul Romeo Nicolae Kulcsar, de numai 23 de ani, este plecat, asemeni multor tineri români, la muncă în Danemarca. Anul trecut venise în vacanță acasă în localitatea Tășnad, județul Satu Mare.

Aici a aflat de povestea tristă a Anettei Marcuș, o tânără în vârstă de 24 de ani, care locuiește la Chereușa, o localitate apropiată de Tășnad. Au stabilit o întâlnire pentru a se cunoaște într-una din zile. Atunci, Romeo a aflat că fata suferea de ciroză hepatică autoimună, iar medicii i-au spus că singura șansă la viață este să beneficieze de un transplant de ficat. Situația fetei era disperată, mai ales că este cunoscut că în România numărul donatorilor a scăzut, anul trecut, la jumătate faţă de 2016, de la 123, la 65, iar listele de așteptare sunt mult prea lungi pentru a fi onorate. Fata aştepta de luni de zile salvarea, pentru că nu avea nicio rudă compatibilă. Tânărul a decis pe loc să îi ofere o bucată de ficat tinerei, fără ca măcar să ştie dacă sunt compatibili.

Când donatorul şi bolnavul nu sunt rude, transplantul trebuie să fie aprobat de o comisie de etică. Asta înseamnă că cel care donează trebuie să dea o declaraţie pe proprie răspundere, în care să precizeze că face acest lucru de bunăvoie. Din păcate, medicii spun că 80 % dintre cuplurile care vin pentru o astfel de operaţie sunt respinse, din cauza incompatibilității.

”Am venit anul trecut în concediu și am auzit de cazul lui Anett. Apoi i-am zis că îi dau eu, deși nu știam nici ce grupa de sânge am! Când e vorba sa salvezi o viața nu stai sa calculezi cât curaj ai. Am dat declarație la notar că de buna voie și neforțat de nimeni fac gestul asta. Dacă eu eram in locul ei și mie mi-ar fi plăcut sa ma ajute cineva!”, a precizat Romeo.

Au plecat împreună la Spitalul Fundeni din București, pentru a face setul ce analize pentru a vedea dacă sunt sau nu compatibili și dacă donatorul este perfect sănătos, lucruri fără de care nu ar fi putut fi posibil transplantul. Totul a decurs foarte bine, iar pe data de 17.01.2018 a fost ziua cea mare, în care speranța de viață a încolțit din nou în sufletul tinerei Anett. După o operaţie de opt ore, la Spitalul Fundeni din Bucureşti, Romeo i-a donat Anettei mai mult de jumătate din ficatul lui.

„A fost o faptă bună şi, când îţi pui în gând să faci o faptă bună, o faci. Nu te mai gândeşti dacă îţi e o persoană apropiată sau nu. Nici nu ar trebui să existe listele de așteptare pentru organe, la spitale”, a spus Romeo de pe patul de spital.

Dr. Mihail Pautov, unul dintre medicii rezidenți care a fost prezent la operația de transplant a spus: „Au fost necesare testele de compatibiliatate şi nu vorbim doar despre analizele de sânge. Trebuie să ne asigurăm că donatorul este perfect sănătos. De regulă, se ia mai mult de jumătate din ficat. Se regeneraza 80% în primele 8 săptămâni şi până la 90% într-un an.″

Operația, spun medicii, a reușit, iar cei doi tineri se simt foarte bine fiind în perioada de recuperare post-operatorie.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *