Șpagă sau donație?

Foto: WowBiz.ro

De când se știe, șpaga pentru român este aproape un mod de viață pentru că principiul ”dacă nu dai, nu ai” a funcționat și dacă suntem realiști și recunoaștem realitatea, încă funcționează în aproape toate domeniile. Au încercat cu ipocrizie diferite guverne instalate la cârma țării în ultimii 29 de ani să mascheze faptul că șpaga ori nu există, ori să o denumească în fel și chip, ori s-o recunoască și s-o introducă în vreo lege șchioapă care cu greu putea fi aplicată. Desigur, politicienii care s-au perindat vremelnic la putere s-au tot uitat peste gard în curțile vecinilor și au încercar modele…”ca afară”. Nimic nu a reușit! Românul știe una și bună: ”dacă nu dai, nu ai!”.

Mai nou, parlamentarii vor să elimine practica plicului către medic. După multe păreri exprimate, ceea ce vor ei nu va avea sorți de izbândă datorită multor motivații. Desigur, nu toți medicii sunt șpăgari, dar multe exemple negative vin să întăreasca scepticismul multora.

Așadar, inițiatorul unui astfel de proiect dorește ca banii pe care pacienții îi pun cu speranță în buzunarele medicilor să se mute în visteria spitalelor sub formă de donație. Prin această inițiativă, parlamentarii vor să legifereze și să fiscalizeze veniturile suplimentare. Potrivit prevederilor, pacienții care vor să mulțumească doctorului pot dona banii unității spitalicești.

Așa își explică inițiatorii demersul. Altfel spus, prin noua lege, pacienții vor putea plăti în plus dacă vor. Banii nu-i vor da însă medicilor, ci pacienții vindecați și mulțumiți de felul în care au fost tratați, se vor duce la casieria spitalului și vor spune pentru ce vor da o suma de bani de unde vor primi un act de donație.

“Am eliminat această formulă neclară, sintagma “plăți suplimentare” și am lăsat doar “donații”, cum era și până acuma, doar donații care sa fie date numai spitalului, și nu medicului (…) Abordarea de la care am plecat a fost următoarea: dacă omul este mulțumit de serviciile pe care le-a primit în spital, este normal ca el să doneze pentru ca acel spital să își îmbunătățească infrastructura”, a explicat pentru Știrile TVR inițiatorul proiectului, deputatul USR Matei Dobrovie.

Dacă proiectul va fi adoptat, toți banii veniți din partea pacienților vor ajunge direct în contul spitalului, iar de acolo donațiile vor fi făcute publice în fiecare lună, pe site-ul Ministerului Sănătății.

În întâmpinarea proiectului de lege vin chiar și sindicaliștii din Sănătate care consideră că inițiativa nu atinge în niciun fel relația dintre medic și pacient, aceasta fiind o clarificare legislativă.

Oricum, propunerea legislativă urmează să ajungă pentru dezbatere în Camera Deputaților, care e for decizional.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *