DIICOT a reușit să destructureze o rețea de traficanți de droguri și medicamente ce acționau în România

Foto: Radiocluj.ro

Foto: Radiocluj.ro

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din Poliţia Română, au efectuat, joi, 47 de percheziţii domiciliare în judeţele Cluj, Neamţ şi Bistriţa Năsăud.

Acțiunea a avut scopul de a destructura un grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi de mare risc.

“În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2012-2017, la nivelul municipiului Cluj-Napoca s-a constituit un grup infracţional organizat, care a avut ca principal scop săvârşirea infracţiunilor de trafic intern şi internaţional de droguri de risc şi de mare risc, respectiv medicamente aflate sub control naţional conform Legii nr.339/2005 (Codeină, Xanax, Dormicum, Ultracod, Zolpidem, Diazepam, Bromazepam, Alprazolam, Midazolam, etc.), urmărind prin aceasta obţinerea unor sume foarte mari de bani. Sumele de bani astfel obţinute au fost reciclate prin intermediul mai multor societăţi comerciale, pentru a se ascunde adevărata provenienţă a acestora şi a se crea aparenţa legalităţii, existând astfel indiciile săvârşirii infracţiunii de spălare de bani”, se arată într-un comunicat remis joi de DIICOT.

Membrii grupării infracţionale au preluat comenzi de la clienţi în sistem on-line printr-un call-center ce funcţiona în Cluj. Aceștia erau organizați pe mai multe paliere, iar medicamentele supuse controlului special se comercializau prin intermediul unor farmacii din judeţele Cluj şi Bistriţa, cu complicitatea unor farmacişti.

“În modul de operare se reţine faptul că membrii grupării simulau efectuarea unor controale medicale, întărindu-le convingerea clienţilor că au fost consultaţi de către un medic real, astfel aceştia lansând comanda de produse. Pentru onorarea comenzii, era necesar ca acel client să achite în avans contravaloarea medicamentelor şi a comisioanelor de curierat, prin intermediul unor servicii financiare de transfer de bani sau în monedă Bitcoin. Ulterior efectuării plăţii, unii membrii ai grupării se deplasau la oficii de transfer şi ridicau sumele de bani, iar alţi membri expediau comanda de produse medicale (în principal în SUA), prin intermediul oficiilor poştale, sub formă de scrisori poştale (pentru a disimula că în fapt se expediau produse farmaceutice în mod ilegal)”, mai arată procurorii DIICOT.

Din cercetările efectuate până la acest moment s-a constatat că, prin circuitul infracţional, membrii grupului au obţinut aproximativ 55.000.000 de lei.

Potrivit procurorilor DIICOT, sumele au fost colectate şi depuse în diferite conturi aparţinând unor societăţi comerciale cu sediul în ţară şi străinătate, prin intermediul cărora, printr-un circuit complex, se realiza disimularea adevăratei naturi a provenienţei sumelor de bani, în scopul reintroducerii în circuitul economic ca venituri dobândite aparent legal.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *