Rememorarea Holocaustului şi educaţia: responsabilitatea noastră comună

Foto: Historia.ro

Ziua de 27 ianuarie a devenit Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului în urma rezoluţiei 60/7, adoptate la 1 noiembrie 2005 de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU).

Rezoluţia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite 61/255 adoptată la 26 ianuarie 2007, respinge orice negare a Holocaustului ca eveniment istoric, fie integral sau parţial, şi felicită statele care s-au angajat în mod activ în conservarea siturilor care au servit ca lagăre de exterminare naziste, lagăre de concentrare, lagăre de muncă forţată şi închisori în timpul Holocaustului, potrivit ONU. Cuvântul ebraic „Holocaust” este denumirea dată acţiunii de exterminare a evreilor de către nazişti în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Manifestările organizate în vederea comemorării victimelor Holocaustului se desfăşoară în 2018 sub genericul “Rememorarea Holocaustului şi educaţia: responsabilitatea noastră comună”.
Șase milioane de evrei europeni şi alte câteva milioane de persoane de alte naţionalităţi au fost ucise de către regimul nazist german. De aceea, generaţiile viitoare trebuie să respingă cu fermitate toate formele de rasism, violenţă şi antisemitism.

Zeid Ra’ad Al Hussein, Înaltul Reprezentant al ONU pentru Drepturile Omului, a afirmat că prin această zi de comemorare întreaga planetă este obligată „să contemple asupra ororilor generate de bigotism şi rasism”.

„Pe măsură ce conemorăm victimele Holocaustului, trebuie să recunoaştem şi necesitatea de a preveni reapariţia antisemitismului şi a tuturor formelor de ură şi discriminare rasială şi religioasă. Trebuie să realizăm că, numai dacă ne vom considera unul pe celălalt ca deplin egali în demnitate şi drepturi, vom fi capabili să stăm împreună şi să depăşim numeroasele provocări cu care se confruntă omenirea”, a spus Zeid Ra’ad Al Hussein.

De asemenea, cu prilejul acestei zile comemorative, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut un apel la comunitatea internaţională să fie unită „împotriva normalizării urii”.

„Cu toţii avem responsabilitatea să acţionăm rapid, clar şi decisiv împotriva rasismului şi a violenţei. Prin intermediul educaţiei şi a înţelegerii, putem construi un viitor al demnităţii, al drepturilor omului şi al coexistenţei paşnice pentru toată lumea”, a spus Guterres, care a menţionat neonaziştii şi suprematiştii albi sunt drept principalii promotori de ură extremă.

Și directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, a menționat că Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este un apel pentru consolidarea angajamentului tuturor ţărilor faţă de pace.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, sâmbătă, un comunicat în care îşi exprimă solidaritatea cu supravieţuitorii tragicelor evenimente din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, precizând că susţine educarea tinerei generaţii în spiritul drepturilor şi libertăţilor omului.

“Ziua Internaţională a comemorării Holocaustului este un moment de reflecţie cu privire la consecinţele tragice pe care manifestările de tip extremist le au asupra valorilor solidarităţii umane, ale democraţiei şi ale respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale. Promovarea diversităţii, a respectului faţă de celălalt, a egalităţii de şanse, reprezintă principii esenţiale pentru dezvoltarea unei societăţi democratice. Ministerul Afacerilor Externe îşi reafirmă hotărârea de a contribui, în continuare, prin instrumentele diplomaţiei, la consolidarea instrumentelor legislative şi instituţionale apte să prevină şi să sancţioneze antisemitismul, precum şi oricare alte manifestări de rasism, xenofobie, discriminare rasială şi intoleranţă”, menţionează sursa citată.

De asemenea, preşedintele României, Klaus Iohannis a transmis un mesaj în care afirmă că România continuă să lupte împotriva oricărei forme de antisemitism, rasism, xenofobie şi discriminare.
“Rugăciunile şi gândurile noastre cele mai profunde se îndreaptă către victimele Holocaustului. România continuă să lupte împotriva oricărei forme de antisemitism, rasism, xenofobie şi discriminare”, a scris Klaus Iohannis pe Twitter.

Lucian Ionescu

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *