Peste cinci ani, becurile de la Chișinău se vor aprinde cu energie electrică din România

Foto: Adevărul.ro

Foto: Adevărul.ro

Proiectul de interconectare electrică cu România este cel mai mare proiect în domeniul energetic al Republicii Moldova de la proclamarea independenţei până în prezent. În ultimele luni Moldelectrica, compania de transport de energie electrică a Moldovei, a primit o finanţare-împrumut de 270 de milioane de euro de la Banca Mondială şi Banca Europeană de Investiţii, bani care vor fi utilizaţi pentru a realiza, în cinci ani, interconectarea permanentă cu România şi, implicit, cu Uniunea Europeană.

Proiectul prevede construirea de către Moldelectrica unei linii electrice de înaltă tensiune de 400 kV între Chişinău şi Vulcăneşti – localitate în sudul Moldovei situată la circa 35 kilometri de graniţa cu România.

Proiectul prevede, de asemenea, și construirea unei stații electrice de tip back-to-back, de 600 MW, în Vulcăneşti, precum și modernizarea stației de transformare de la Chişinău, care acum funcţionează la 330 kV, pentru introducerea noii tensiuni de 400 kV.

Această staţie este necesară pentru a uniformiza diferenţele de voltaj care există acum între sistemul românesc şi cel din Republica Moldova. Practic, după ce aceasta va fi realizată, o parte din reţeaua de înaltă tensiune a Moldovei va funcţiona la 400 kV, aceeaşi ca în România şi Europa Centrală, iar Moldova va putea primi energie electrică din reţeaua românească.

În prezent, Republica Moldova își asigură necesarul de consum prin importuri din Transnistria, regiune separatistă controlată de ruşi, şi din Ucraina, pentru că Moldova are doar capacităţi limitate de producţie a energiei electrice.

Pe site-ul său, Moldoelectrica recunoaște că: „Interconectarea asincronă a reţelelei electrice din Moldova şi România reprezintă un pas important în direcţia integrării în piaţa europeană unică de energie electrică“.

În ceea ce priveşte România, interconectarea sincronă cu Moldova reprezintă încă o cale de export pentru energia produsă local, deoarece țara noastră are, pe medie anuală, exces de producţie.

„Beneficiile interconexiunii sincrone cu Republica Moldova sunt de ambele părţi. Orice altă linie deschisă cu vecinii înseamnă o securitate energetică sporită. Pe Isaccea-Vulcăneşti, linie deja existentă, lucrările pentru interconexiunea sincronă presupun tocmai construcţia, de către partea moldoveană, a acestei staţii back-to-back. Pentru noi, Transelectrica, investiţiile sunt minime“, a explicat Corina Popescu, preşedintele directoratului Transelectrica.

În prezent, Transelectrica are în funcţiune interconexiuni sincrone cu Ungaria, Bulgaria şi Serbia, iar România, mai mult decât atât, are o piaţă concurenţială comună de energie cu Ungaria, Cehia şi Slovacia.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *