Controverse între UE și Marea Britanie pentru drepturile cetățenilor europeni după BREXIT

Foto: Stiripesurse.ro

Comisia Europeană vrea ca perioada de tranziţie post-Brexit să se încheie până la 31 decembrie 2020. Cel puțin așa au susținut, reprezentanții Blocului Comunitar la întâlnirea cu premierul britanic Theresa May.

Potrivit cerinţelor Blocului comunitar, cele trei milioane de cetăţeni europeni din Marea Britanie ar trebui să rămână eligibili pentru aceleaşi drepturi, până la sfârşitul perioadei de tranziţie.

”Am spus foarte clar că protejarea drepturilor cetățenilor europeni este principala noastră prioritate în cadrul negocierilor. Aceștia aduc o contribuție extrem de importantă pentru economia și societatea britanică și nu ne dorim ca acest lucru să se schimbe ca urmare a deciziei noastre de a părăsi UE”, a declarat David Davis, ministrul care coordonează negocierile pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Theresa May, aflată într-o vizită oficială în China a afirmat referitor la această situație: “Oamenii care au venit în Marea Britanie când eram membri ai UE şi-au creat anumite aşteptări – au făcut o alegere de viaţă. Afirm foarte clar că există o diferenţă între acei oameni care au venit înainte de ieşirea noastră (din UE) şi cei care vor veni atunci când ştiu că Marea Britanie nu mai este membră a UE”.

Detaliind planurile pentru un program de înregistrare a cetățenilor comunitari, Departamentul pentru Ieșirea din Uniunea Europeană și Ministerul de Interne au afirmat că cetățenii UE vor beneficia de o perioadă de grație de doi ani în care pot aplica pentru obținerea statutului de rezident post-Brexit.

Philippe Lamberts, parlamentar european care este implicat în activităţile pentru Brexit, a declarat: “Drepturile cetăţenilor vor fi un punct de negociere şi dorim să ne exprimăm poziţia fermă în privinţa acestui subiect … faptul că noile dispoziţii vor intra în vigoare numai după încheierea perioadei de tranziţie”.

Mai tranșantă a fost, totuși, Theresa May care consideră că după Brexit, obligația față de Uniunea Europeană se va încheia definitiv.

“Cetăţenii nu au votat pentru ca nimic să nu se schimbe după ieşirea din UE. Ceea ce facem acum este să ne îndeplinim obiectivul pe care l-au cerut britanicii din partea guvernului, acela de a respecta angajamentul privind Brexit. Nu vorbim despre ceva care poate continua la infinit … ieşim din Uniunea Europeană. Va exista o perioadă de ajustare pentru companii – şi pentru guvern – în vederea schimbărilor care trebuie făcute”, a declarat Theresa May.

Marea Britanie vrea să-i înregistreze pe cetățenii UE care își găsesc un loc de muncă și o locuință în Marea Britanie, direct după Brexit, deci după 29 martie 2019, și să le acorde un statut legal special. Comisia Europeană și negociatorul ei Michel Barnier insistă însă ca dreptul la liberă circulație să rămână valabil atât pentru cetățenii UE în Regatul Unit cât și pentru britanici în alte state membre până la sfârșitul perioadei de tranziție. “Până în ultima zi a tranziției, cetățenii UE au aceleași drepturi”, a spus Barnie.

Controversele privind detaliile dreptului de ședere al cetățenilor UE continuă.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *