Sindicatele din Educație au dat Guvernului un ultimatum de două săptămâni pentru a soluționa problemele grave din învătământ

Foto: soalagorjeana.com

Foto: soalagorjeana.com

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) au avertizat că, în cazul în care Executivul nu găseşte în termen util soluţii pentru problemele semnalate, nu exclud chiar o grevă generală.

“Colegiul Național al Liderilor FSLI a decis să dea ultimatum Guvernului. Vom înainta Executivului lista cu problemele sistemului. Dacă în maximum două săptămâni nu vor fi negocieri,  vom trece la acțiuni de protest care pot culmina cu declanșarea unui conflict de muncă de amploare, inclusiv greva generală. Principala problemă a sistemului se referă la reducerea posturilor, din cauza costului standard per elev, care este calculat greșit. Sunt posturi unice care sunt desființate. La această oră avem școli în care angajații nu-și vor primi salariile pentru că nu avem contabili care să semneze statele și ordinele de plată. Problema salariilor mici este de asemenea gravă. Prin Legea cadru nr. 153/2017, a  fost stabilit raportul de 1/12 între cel mai mic și cel mai mare salariu de la stat, personalul didactic de predare este poziționat între 1,64 și 2,76 (coeficienți de ierarhizare), ceea ce înseamnă că personalul didactic de predare este situat în treimea inferioară a grilei de salarizare”, a declarat președintele FSLI, Simion Hăncescu.

La ședința de joi, 1 februarie, reprezentanții principalelor sindicate de la nivel național au pus în discuție efectele modificărilor Codului Fiscal de la sfârşitul anului trecut.

„O situaţie absolut revoltătoare este legată de prevederile Codului Fiscal. Avem mii de oameni care lucrează fie pe zero lei, fie trebuie să vină cu bani de acasă. Pentru că, aşa cum prevede Codul Fiscal, trebuie plătite dările către stat, raportându-se la salariul minim pe economie. Adică, din 1.900 de lei, taxele sunt de peste 600 de lei, dar avem îngrijitoare cu salarii mult mai mici, iar ele trebuie să vină cu bani de acasă”, a explicat preşedintele FSLI.

“Deși s-a repetat de mai multe ori că nu vor fi scăderi salariale, iată că avem exemple concrete în care se întamplă acest lucru. Avem colegi din personalul nedidactic cu jumatate sau un sfert de normă care, din cauza noului Cod Fiscal, pierd bani din salariu: câte 200 de lei pentru cei cu jumatate de normă, iar cei care au un sfert de normă vin cu 54 de lei de acasă, pentru că toate contribuțiile sociale se plătesc la nivelul salariului minim pe economie, chiar dacă aceștia au venituri mai mici”, a declarat la rândul său George Purcaru, prim-vicepreședinte FSLI.

În afară de problema salarizării cadrelor didactice și a personalului auxiliar, reprezentanții FSLI cer Guvernului soluționarea și altor probleme grave din sistemul educațional printre care lipsa pazei din foarte multe unități de învățământ datorate lipsei fondurilor.

„Şcolile nu au paznici. La fiecare instituţie din administraţie sunt paznici, dar la şcoli nu. Din cauza asta, orice psihopat sau orice drogat poate intra într-o şcoală şi poate să omoare un elev”, a precizat Hăncescu.

De asemenea, existentă multe cazuri în care unii dascăli, deși sunt declarați ca având boli psihice, încă predau la clase.

„Avem situaţii cu profesori diagnosticaţi cu schizofrenie, o boală farte gravă, dar care au venit cu hârtii cum că pot preda cât sunt sub tratament. Şi ştim cu toţii cât de complicată este această boală şi cum se poate transforma cel care suferă de schizofrenie”, a mai declarat Simion Hăncescu.

Așadar, datorită nemultumirilor majore din Educație, angajatii din învățământ se pregătesc de proteste, un prim avertisment fiind miercuri, 7 februarie, când sindicatele vor picheta sediul Guvernului.
“Daca în maximum două săptămani nu vor fi negocieri,  vom trece la acțiuni de protest care pot culmina cu declanșarea unui conflict de muncă de amploare, inclusiv greva generală”, avertizează sindicatele.

Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *