Ce îngrozește populația de pe Valea Prahovei. Turiștii care vin în Sinaia sau Bușteni trebuie să afle asta

Foto: stirilive.ro

Valea Prahovei este una dintre cele mai cunoscute zone turistice din țară și este frecventată de milioane de turiști anual.

Cine nu a auzit măcar de localitățile Câmpina, Sinaia, Bușteni  sau Azuga?

Sinaia, este una dintre cele mai frumoase stațiuni montane din România și se prezintă vizitatorului cu un bogat trecut cultural și social. Amplasată la poalele Munților Vârful cu Dor, Furnica și Piatra Arsă, stațiunea este căutată în special de iubitorii peisajului montan.

Desigur, pârtia de schi de la Kalinderu din Bușteni este probabil una dintre cele mai dotate pârtii din țară și reprezintă un excelent punct de atracție turistică.

Totuși , de ceva timp, ceva deranjează atât turișii aflați ocazional aici, dar și pe localnicii întregii zone. Tot mai des animalele sălbatice sunt văzute căutând hrană pe străzile localităților montane și chiar în gospodăriile oamenilor. În timpul nopții și uneori chiar și în plină zi, oamenii dau telefoane la 112 pentru a semnala prezența  porcilor mistreți și a urșilor.

Zilele trecute o turmă de porci mistreți a fost semnalată chiar în curtea spitalului orășenesc . Vânătorii au intervenit, i-au gonit şi au împuşcât câţiva. Dar nici asta nu a speriat prea tare aceste animale care, se pare, au început să se obișnuiască cu prezența omului. O întâlnire cu mistreții înfometați nu este deloc fericită. Nu o singură dată porcii mistreți sau urșii au atacat persoanele aflate în drumul lor.

Doar norocul mai poate salva pe oricine se întâmplă să treacă prin curtea spitalului în același timp cu turma de mistreți.

Mistreții vin în zonele limitrofe pădurii, în căutarea de hrana. Pentru îndepărtarea lor intervin atât jandarmii cât și reprezentanții fondului cinegetic.

Primarul oraşului Sinaia, Vlad Oprea, a declarat, că autorităţile locale au contract pentru ridicarea animalelor sălbatice din oraş, zeci de mistreţi fiind alungaţi în pădure în ultimele zile, însă animalele continuă să coboare după hrană.

”Trebuie găsite alte soluţii pentru a-i hrăni, astfel încât să rămână în mediul lor natural”, a declarat primarul.

Salbaticiunile sunt atrase de gunoaiele risipite în jurul tomberoanelor. Patrula de jandarmi încearcă să alunge animalele sălbatice cu ajutorul sirenelor și a farurilor puternice. Atât le este permis să facă din punct de vedere legal.

Într-o seară a verii anului trecut, în Bușteni s-a întâmplat ca atât urșii cât și porcii mistreți să atace în același timp o zona chiar de lângă centrul localității. În timp ce oamenii au fost obligați să se baricadeze în case din cauza prezenței unei ursoaice cu pui, jandarmii veniți să alunge sălbăticiunea au fost întâmpinați de alți 7 urși care intraseră deja în unele gospodării. Spaima a fost și mai mare când, o turmă de 45 porci mistreți se plimbau prin fața primăriei, aflată în centrul orașului.

Autorităţile le recomandă oamenilor să nu se aproie de animale, care pot deveni agresive, şi să sune la 112 dacă zăresc animale sălbatice în zone în care se află populaţie.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *