România a împrumutat 2 miliarde de lei pentru a putea asigura majorarea de pensii și salarii

Foto: trocurionline.ro

Din cauza majorărilor salariale și a cheltuielilor mult prea mari ale coaliției de guvernare, prognozele analiștilor economici au început să se adeverească. Este o realitate că în România există o curbă ascendentă a inflației, iar asta se vede în buzunarele românilor. O cale de a onora promisiunile făcute de majorare a pensiilor și salariilor, în unele categorii de socio-profesionale, chiar mai mult decât este posibil, este împrumutul. Aceasta este o soluție dar doar una care ajută actuala guvernare să-și ducă mandatul la sfârșit, pentru că banii trebuie dați înapoi cu dobândă și trebuie plătiți cu mari sacrificii de noi toți.

Așadar, România a împrumutat 2 miliarde de euro de pe piețele internaționale prin intermediul a două noi emisiuni de obligațiuni, pe 12 și 20 de ani.

Analistul economic Dragoş Cabat spune că banii sunt necesari pentru că România nu a atras suficiente fonduri europene: “Este bine că am ieşit din nou pe pieţele financiare internaţionale, prezenţa aceasta e importantă, dar trebuie spus că banii sunt necesari şi pentru că România nu a atras suficiente fonduri europene, în special pentru investiţii. Avem nevoie de aceşti bani şi pentru a ne finanţa deficitele, dar sper ca Guvernul să-i folosească pentru investiţii”.

Potrivit unui bancher neimplicat în tranzacție, nu existau așteptări ca România să aibă probleme în a atrage banii vizați, întrucât Guvernul de la București plătește unele dintre cele mai mari dobânzi dintre țările din regiune cu rating recomandat investitorilor. “Tranzacția ar trebui să meargă foarte bine. Este una dintre puținele țări din Europa Centrală și de Est care plătește orice spread zilele astea. Cred că este țara cu rating recomandat investitorilor care are cel mai mare (spread, n.r.) din Europa Centrală și de Est”, a declarat acesta.

Oferta României a reprezentat, potrivit experților străini, o oportunitate rară pentru investitori de a cumpăra titluri de stat din Europa Centrală și de Est la spreaduri mai mari de 1 punct procentual, ceea ce demonstrează clar că România a făcut împrumutul cu o grabă care seamănă mai mult a disperare.

Pentru tranşa de 12 ani distribuţia geografică a fost următoarea: USA (19%), Centrul şi Estul Europei (16%), Germania/Austria (16%), România (14%), Franţa/Benelux (9%), Italia (9%), Elveţia (6%) şi UK (5%). În privinţa tipurilor de investitori, au predominat managerii de fonduri (62%), fiind urmaţi de bănci comerciale şi bănci private (25%), fonduri de pensii şi societăţi de asigurare (8%), bănci centrale (5%) şi alţi investitori (1%).

Pentru tranşa de 20 ani distribuţia geografică a fost următoarea: UK (33%), Germania/Austria (32%), USA (10%), Eleveţia (6%), Italia (5%), Franţa/Benelux (4%), Centrul şi Estul Europei (3%) şi Scandinavia (2%). În privinţa tipurilor de investitori, au predominat managerii de fonduri (72%), fiind urmaţi de bănci comerciale şi bănci private (12%), fonduri de pensii şi societăţi de asigurare (8%), bănci centrale (6%) şi alţi investitori (4%).
Potrivit planului de împrumuturi anunțat de Ministerul Finanțelor, România intenționează să mai împrumute aproximativ 48 – 50 de miliarde de lei de pe piața internă în acest an, în timp ce aproximativ 4,5 – 5 miliarde de euro urmează să fie atrase de pe piețele externe, în creștere comparativ cu 2017.
Interesul investitorilor a fost semnificativ, cu subscrieri de 5,3 miliarde de euro, în contextul în care România plătește dobânzi ridicate comparativ cu alte state cu ratinguri similare din Europa Centrală și de Est.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *