În plină iarnă, gazele se scumpesc cu 8,3%

Foto: Adevarul.ro

Aceasta este decizia Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), care a hotărât majorarea tarifelor în urma solicitărilor primite din partea furnizorilor. Justificarea companiilor care au solicitat această măsură reclamă creșterea prețului de achiziție al gazelor din producția internă.

Solicitările furnizorilor privind actualizarea CUG s-au situat între 0,8-1,1 bani/kWh. Ca urmare a analizei efectuate de către ANRE, pe baza datelor transmise de către titularii de licenţă de furnizare care au în portofolii clienţi casnici reglementaţi, Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat nivelul CUG de 88,28 lei/MWh“, se arată în comunicatul remis pe data de 8 februarie de către ANRE.

Deși era stabilit încă de anul trecut, mai precis în ședința Comitetului de Reglementare al ANRE că pentru perioada 1 aprilie 2017-31 martie 2018, valoarea CUG să fie de 81,48 lei MWh, ulterior, furnizorii au revenit imperios cu solicitarea de majorare a acestei valori ca urmare a creşterii preţurilor cu achiziţia gazelor naturale din producţia internă.

“Modificarea valorii CUG generează o creştere a preţurilor reglementate, concomitent cu alte actualizări ale elementelor componente ale preţurilor începând cu data de 10 ianuarie 2018”, se mai arată în comunicatul ANRE.

Potrivitv ANRE, se recunoaște furnizorilor un preț de achiziție mai mare cu 8,3%, adică, de 88,28 lei MWh.

Prin OUG nr. 64/2016, de la 1 aprilie 2017, preţul gazelor naturale din producţia internă  se  stabileşte  în mod liber pe piaţă, pe baza cererii şi ofertei şi constituie componenta principală a sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achiziţie a gazelor naturale (CUG) şi, implicit, a preţurilor finale la consumatorii casnici.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *