Zeci de mii de români sunt victime ale unui model păgubos de fiscalizare a muncii

Foto: Click.ro

Săptămâna viitoare, în toate instanţele din ţară vor fi deschise procese din partea funcţionarilor publici. După ce miniştrii au încercat să repare erorile revoluţiei fiscale printr-o nouă ordonanţă de urgenţă, haosul creat în sistemul fiscal a generat noi nemulțumiri din partea populației.

Potrivit celor mai recente estimări ale BNS, între 30 000 şi 50 000 de angajaţi din sectorul public sunt afectaţi în mod direct de “experimentele fiscale şi cele de politică salarială practicate de actuala coaliţie”, iar peste două milioane de angajaţi din mediul privat “sunt deja victime sigure ale aceluiaşi model păgubos de fiscalizare a muncii”.

Blocul Naţional Sindical spune că a pregătit un pachet de informaţii juridice şi formulare standardizate, oferind astfel asistenţă celor care au nevoie de sprijin în viitoarele lor procese cu statul sau cu angajatorii privaţi.

În faţa noilor nemulţumiri, Ministrul Finanţelor spune că o soluţie care să mulţumească pe toată lumea nu există. Cum ”niciodată statul nu are vreo vină”,a rămas posibilitatea ca unele salarii să fi fost calculate greşit: “Haideţi să numărăm împreună de câte ori s-a modificat cadrul legislativ pe salarizare şi, din păcate, de ani de zile nu s-a găsit o furmulă unitară care să mulţumească tot ce înseamnă sector public. Probabil că vor merge la Ministerul Muncii, vor prezenta o situaţie, vom vedea exact dacă sunt diferenţe de calcul între modul în care s-a aplicat legea şi ceea ce s-a aplicat, de fapt, într-un final”, a afirmat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor.

”Realitatea este îngrijorătoare, iar artificiile fiscale continuă într-un ritm alarmant, prin Ordonanţe de Urgenţă validate de Guvern, apărute şi schimbate de pe o zi pe alta, în ultimele două zile, în mai puţin de 48 de ore au fost transmise patru variante complet diferite ale unui proiect de OUG pentru modificarea Codului Fiscal, fără evaluări de impact cuvenite şi fără aplicabilitate reală (…) Şi, peste toate acestea, foarte mulţi salariaţi, fără să beneficieze de o argumentaţie rezonabilă şi legală, primesc la sfârşitul lunii mai puţini bani pentru aceeaşi muncă depusă”, afirmă reprezentanţii BNS

Avocaţii susţin că procesul, care va fi cel mai probabil unul colectiv, are toate şansele să anuleze schimbările produse de Revoluţia fiscală.

Potrivit liderului SNFP, Sebastian Oprescu, nu sunt excluse nici acțiuni de amploare care merg de la ieşiri în stradă la greva generală.

Avocaţii spun că procesul are toate şansele să anuleze complet Revoluţia fiscală. Şerban Leonard George: “Dacă instanţa constată că este neconstituţională această lege, atunci aceasta va fi anulată strict pe partea pe care instanţa constată neconstituiţionalitatea ei, sau în integralitatea ei. Prin anularea acestei legi, automat toate aceste atribuții vor reveni iarăşi în sarcina angajatorului.”

Lucian Ionescu

One Reply to “Zeci de mii de români sunt victime ale unui model păgubos de fiscalizare a muncii”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *