Batem topurile sărăciei dar ne lăudăm cu o creștere economică record

Foto: monitorulvn.ro

Foto: monitorulvn.ro

Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), rata anuală a inflației a atins cote istorice, situând România pe primele locuri în Europa în ceea ce privește gradul de sărăcie al populației.

Cu toate acestea, premierul Viorica Vasilica Dăncilă a ținut ca în cursul zilei de joi, 15 februarie, să prezinte un raport în care a susținut că țara noastră a înregistrat în anul 2017 cea mai mare creștere economică din Europa. Nimic mai fals!

Șefa Executivului a prezentat trunchiat, ocolind cu bună știință datele publicate de INS, fără a prezenta și rata anuală a inflației, care, de exemplu, a urcat în luna ianuarie la 4,32%, indicator care măsoară evoluția prețurilor de consum, ajunsă la cel mai înalt nivel din iulie 2013 până acum.

“Ieri (miercuri – n.red.) am avut o veste foarte bună (…) Institutul Național de Statistică a confirmat că în 2017 România a avut o creștere economică de 7%, cea mai mare din Uniunea Europeană. Nu am să dau cifre, acestea sunt făcute publice, dar vreau să subliniez că acest lucru arată viabilitatea programului de guvernare, dar și faptul că trebuie să mergem în continuare pe același drum”, a declarat Viorica Dancilă în deschiderea ședinței de guvern.

Trendul s-a menținut ascendent, după ce, în decembrie, rata anuală a inflației a fost de 3,32%, în creștere față de noiembrie, când a fost 3,23%, și față de octombrie, când a fost de 2,63%.

Prestigioasa publicație France Presse a făcut o analiză bazată pe datele furnizate de reputați analiști economici europeni și nu s-au arătat la fel de optimiști ca premierul român și au recomandat prudență, înainte ca România să se laude cu un loc fruntaș.

Creșterea economică nu este întotdeauna sinonimul dezvoltarii, scriu jurnaliștii de la AFP, iar rezultatul nu este deloc optimist.
De asemenea, Agenția France Presse a dedicat un amplu material economiei de la București, în care a pus în balanță creșterea economică anunțată, miercuri, de premierul Viorica Dăncilă și majorarea prețurilor, într-o țară unde nivelul de trai este pe penultimul loc din Uniunea Europeană, puțin peste cel al bulgarilor.

Colegiul Naţional al Asistaţilor Sociali din România arată că 33% dintre copiii români în vârstă de la 0-6 ani se află în situaţie de sărăcie, cifră de 3 ori superioară decât media din UE.

Aceasta înseamnă că familiile lor se află în incapacitate de a acoperi cheltuielile legate de cel puţin şase dintre următorii indicatori: plata chiriei, restituirea unui împrumut ipotecar, vacanţe, încălzire, consumul regulat de carne, plata TV, maşină de spălat, telefon sau posibilitatea de a face faţă unor cheltuieli neprevăzute.

Conform unui alt raport al EUROSTAT, în anul 2016 România avea cea mai mare pondere a sărăciei în rândul copiilor din toată Uniunea Europeana: 49,2% dintre copiii între 0-17 ani erau confruntaţi cu riscul de sărăcie, mult peste media UE, de 26,4%.

Iar dacă luăm în calcul o perioadă mai mare, vedem că rezultatul nu să îmbunătățit, ci dimpotrivă. România se află printre ţările UE în care gradul de sărăcie în rândul copiilor a crescut de la 48,1% în 2010 la 49,2% în 2018. În termeni nominali, în anul 2016, 1,88 milioane de copii erau în risc de sărăcie, ceva mai mulți decât cei 1,859 milioane din 2010, în mijlocul crizei economice. În schimb, media UE reprezentând copii săraci a scăzut de la 27,5% în anul 2010 la 26,4%, în 2016.

Realitatea pe care nu a spus-o Viorica Dăncilă este că în România majoritatea serviciilor și a produselor alimentare au înregistrat majorări ceea ce este în contradicție cu mult trâmbițata creștere economică record. Cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat la gaze (3,79%), legume și conserve de legume (3,23%), fructe proaspete (3,1%) și citrice și alte fructe meridionale (2,58%) și nu mai amintim de prețurile explozive de la carne, lapte, ouă, etc. Prețul combustibililor a crescut, în ultima lună, cu 2,42%, iar cel al serviciilor a crescut, cu 0,9% față de luna ianuarie 2017.

România a cunoscut o euforie similară în 2007-2008, înainte de a cădea într-o recesiune profundă, este și avertismentul AFP.
Creșterea economică mult trâmbițată de coaliția aflată acum la putere nu se simte la nivelul populației, iar acest fapt este vizibil în procentul celor care trăiesc în sărăcie sau la limita subzistenței.

Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *