Un criminal de război a fost omagiat cu tupeu la Oradea

Foto: wikipedia

 

Foto: wikipedia.org

La 100 de ani de la Marea Unire, provocatorii nu vor putea face rău decât dacă vor fi lăsați.

Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) au organizat la Oradea o acțiune dedicată omagierii a 110 ani de la naşterea scriitorului maghiar Wass Albert (pe 8 ianuarie) şi 20 ani de la moartea (17 februarie) celui care, prin acțiunile sale, a fost declarat criminal de război în România. Acţiunea în sine nu ar fi avut nimic deosebit, dacă nu ar fi fost jignitoare pentru poporul român şi comunitatea evreiască. În cadrul acestei acțiuni a fost prezentat, la sediul celor două organizații, un film dedicat vieții scriitorului.

Trebuie precizat că, în 2014, simpatizanţii Asociaţiei Tinerilor Maghiari din Ardeal (EMI), filiala Oradea, s-au ales cu dosar penal şi au fost sancţionaţi cu amenzi administrative de 600 lei, pentru promovarea cultului unui criminal de război, tot după un eveniment omagial, un maraton de lectură din operele aceluiaşi scriitor.

Ce ne spune acest fapt? Că inițiatorii evenimentului știau foarte bine ce declanșează, știau care este statutul lui Wass Albert, din punct de vedere legal, și care pot fi urmările promovării personalității acestuia. Însă au organizat în mod deliberat acțiunea, pentru a provoca și a crea, astfel, un scandal numai bun pentru susținerea alegerilor din Ungaria. Provocarea nu ar putea, conform calculelor realiste pe care le-au făcut, să aducă prea multe urmări negative pentru „Laszlo Tokes și Compania”, pentru că autoritățile române și opinia publică, dacă ar fi să reacționeze, nu ar face decât să pună „paie pe foc”, întețind astfel scandalul pe care CNMT și PPMT îl și doresc, de fapt. Un scandal ar suscita atenție pentru alegerile din Ungaria și i-ar scoate în număr mare din case pe etnicii maghiar cu drept de vot în statul vecin – pentru cine nu știe, cei care și-au luat cetățenia ungară au și dreptul de a vota la alegerile maghiare. Mai mult ca sigur că partidele aflate la guvernare în Ungaria ar adopta o poziție de o fulgerătoare rapiditate, împotriva autorităților române care ar îndrăzni să îi bată obrazul pastorului năbădăios și echipei acestuia, pentru încălcarea legilor. Iar luările de poziție ar fi reglate pe modul „Voina – Războinic”, pentru ca pieptul politic al celor din Fidesz și KDNP să poată fi apoi umplut cu decorațiile voturilor exprimate de maghiarii din România. Bieții oameni s-ar bucura că au găsit un partid ungar de bună credință, care îi apără dezinteresat. Iar apoi, CNMT și PPMT s-ar duce mândre spre „tătuca” Orban, cu rezultatele electorale în brațe, pentru a-și primi financiara răsplată și a-și asigura „dăinuirea” pe „pământul politic” călduț, prietenos și foarte hrănitor cu privilegiile lor. Asta în timp ce românii și maghiarii s-ar ambala foarte tare unii împotriva altora, iar apoi vor rămâne să-și împartă lipsurile, necazurile și obida.

Câte ceva despre Wass Albert și cum a ajuns să fie condamnat pentru crime de război

Wass Albert, conte de Czege şi Szentegyed, scriitor şi poet maghiar, a fost condamnat la moarte în contumacie în 1946, iar posesiunile familiei au fost confiscate. Ofiţer de informaţii în cadrul armatei ungare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Wass a fost găsit responsabil pentru evenimentele tragice petrecute în judeţul Cluj în septembrie 1940: un locotenent ungur pe care l-a instigat la crimă a executat patru locuitori din Sucutard, iar un altul a ucis 11 români şi evrei la Mureşenii de Câmpie, tot la comanda lui. Condamnarea lui Wass s-a făcut în absenţa lui, deoarece la finele războiului acesta a părăsit România, refugiindu-se întâi în Germania, iar apoi în SUA, unde s-a sinucis în 1998, la vârsta de 90 de ani. Ulterior, începând din 2006, fiul nobilului, dar şi diverşi lideri ai UDMR, au solicitat autorităţilor române reabilitarea lui, inclusiv prin intermediul unei cereri de revizuire a dosarului din 1946. Toate cererile au fost, însă, respinse. Se pare că unele persoane și organizații nu se sfiesc să organizeze pe teritoriul României acțiuni de omagiere a unor criminali, unii condamnați de Justiție, iar alții nu, și chiar să folosească fonduri publice pentru a-i comemora şi a le face statui. Faptele comise în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, împotriva românilor și a evreilor din Transilvania ocupată de horthyști, au fost judecate de către Tribunalul Poporului din Cluj care a găsit că unul dintre vinovaţi este chiar Wass Albert, conform sentinţei penale nr1/13 martie 1946. Mărturii şocante referitoare la motivația și făptuirea acestor lucruri odioase pot fi aflate, pe lângă memoria celor care mai sunt, încă, în viaţă, şi din lucrarea „Procesul Holocaustului din Nordul Transilvaniei”, scrisă de Oliver Lustig, apărută la Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România. Acțiuni jignitoare la adresa poporului român și a evreilor din România au mai fost organizate de-a lungul timpului și în alte localități din țară. De exemplu, în 2001, la Miercurea Ciuc, în sala centrului multifuncţional din cadrul Consiliului Judeţean Harghita, a fost omagiat același scriitor maghiar, Wass Albert. Paradoxul este că scopul declarat oficial a fost următorul: Asociaţia EMI din Covasna, sprijită material şi moral de către CJ Harghita, instituție a statului român, condusă atunci de Borboly Csaba, nu ar fi comemorat cultul şi persoana criminalului de război Wass Albert, ci „doar” opera artistică a acestuia.

Ileana Kiss

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *