Grevă spontană la Salina Slănic Prahova. 80 de mineri refuză să iasă din subteran

Foto: hoinari.ro

Minerii de la Salina Slanic din județul Prahova au declanșat, marți, o grevă spontană după ce au aflat că salariile lor au fost reduse cu până la 20% ca urmare a trecerii contribuțiilor sociale și de sănătate de la angajator la angajat.

Un miner are un salariu negociat de 1.900 de lei, iar un muncitor de la instalaţia de preparare are un salariu de 1.769 de lei. Cum Salina Slănic nu a putut acoperi diferența din bugetul propriu, salariații s-au trezit cu venituri mai mici.

Zeci de mineri se află în subteran, la locul de muncă, şi refuză să iasă la suprafaţă, ei spunând că aceasta este forma lor de protest. Oamenii ameninţă că vor rămâne în subteran în această noapte.  Liderul de sindicat Alexandru Drăgoi a declarat, că la protest participă aproximativ 80 de mineri care se află în subteran şi aproximativ 110 muncitori de la instalaţia de preparare.

“Cei din subteran nu fac greva foamei, au mijloace de transport la dispoziţie, au mâncare, au apă. Forma lor de protest este la locul de muncă(…). Cei de la instalaţia de preparare sunt şi ei acolo, la locul lor de muncă”, a explicat Drăgoi.
Prefectul județului Prahova, a declarat că a solicitat serviciului de ambulanță și conducerii ISU Prahova să asigure la fața locului echipaje de intervenție în cazul unor probleme medicale.

Lucrul la Salina Slănic a fost oprit începând de la ora 7,00, iar oamenii continuă să protesteze la locul de muncă, cei aflaţi în subteran refuzând să iasă la suprafaţă.
Minerii susțin că nu vor renunța la protest până când salariile lor nu vor reveni la valorile de dinaintea revoluției fiscale.

Alexandru Drăgoi a precizat că s-au purtat discuţii cu directorul general al Salrom, care a fost prezent la faţa locului, acesta spunând că va informa ministerul, dar şi Consiliul de Administraţie despre situaţia de la Prahova.

O altă nemulţumire a minerilor de la Salina Slănic este legată de nivelul foarte mic al investiţiilor.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *