Zeci de tone de fructe otrăvitoare au fost oprite la vamă. Autoritățile s-au îngrozit când au descoperit ce putea să intre în România

Foto: Romaniatv.net

Odată cu începerea postului Paștelui crește consumul de legume și fructe în defavoarea proteinelor complexe ce se găsesc în carne, ouă şi lactate. Aceste alimente pot fi înlocuite cu produse de origine vegetală, cum ar fi soia, fasole, ciuperci etc. Dar să nu uităm, bineînțeles, fructele. Deși fructele sunt foarte bogate în vitamine trebuie să fim atenți de unde provin acestea.

Struguri, pepeni, nectarine şi alte fructe exotice, dar chiar şi condimente, toate extrem de toxice, au fost la un pas să ne ajungă în farfurii.

Din fericire, au fost descoperite la timp şi oprite, spun autorităţile. Efectele unor astfel de alimente, foarte căutate, pot fi devastatoare sănătăţii, avertizează specialiştii. Aproape toate fructele din import sunt pline de pesticide și alte substanțe periculoase pentru organismul uman Transporturile care vin din America de Sud sau Africa, par să fie şi cele mai periculoase. În fiecare an, în ţară intră aproximativ un milion de tone de fructe din import.

Majoritatea vin la pachet cu pesticidele folosite ca să reziste transportului.

Iată fructele și legumele la care trebuie sa fiți atenți atunci când vreți să le consumați deoarece conțin și cea mai mare cantitate de pesticide.

  1.  Căpşune – Sunt primele pe listă în acest top. Cele care se găsesc în magazine conţin cea mai mare cantitate de pesticide. Potrivit EWG, 98% din mostrele de căpşune examinate conțin pesticide. Deci… aproape toate. Peste 40% dintre acestea conţin chiar şi 10 sau mai multe pesticide, unele dintre ele prezentând urme de 17 tipuri de pesticide
  2. .  Mere – Cele din supermarketuri. În 98% dintre cazuri conțin cel puțin un tip de pesticide. Este de preferat să consumați merele cumpărate direct de la producătorii autohtoni, chiar dacă cele din import sunt mai arătoase.
  3.   Nectarine și Piersici – De evitat cele din Turcia. Anul trecut au fost confiscate sute de kilograme din marile magazine tocmai pentru că depășeau limita admisă de fungicide.
  4. Ţelină – Conţine 64 de pesticide, dintre care 13 cancerigene. În medie, 60,5% dintre aceste legume conţin substanţe periculoase. De ce? Aceasta legumă nu are o coaja care să o protejeze, astfel că este aproape imposibil să înlăturăm prin spălare chimicalele folosite în procesul cultivării.
  5.  Morcovii din Spania trebuie evitaţi din cauza nivelului riscant de toxicitate. Toate rădăcinoasele, inclusiv morcovii, sfecla roşie şi păstârnacul pot conţine niveluri mari de nitraţi.    
  6. Struguri – Conţin cam 34 de pesticide, dintre care patru cancerigene. Plus că n-au niciun gust în perioada asta.
  7.  Cireşe –Pot conține în jur de 42 de pesticide
  8. Spanac – Poate conține până la 48 de pesticide diferite. E una dintre cele mai contaminate legume
  9. Ardei gras –Din nou, cei din Turcia ar trebui evitați. Conțin în medie 49 de pesticide.
  10. Roşii/Roşii cherry – Cele mai multe soiuri conțin fitohormoni de creştere în stadiu de legare sau de coacere. Este de preferat să fie total evitate pe toată perioada iernii.

Nutriţioniştii ne recomandă să spălăm fructele şi legumele cu un burete mai aspru. Apoi, dacă le ştergem cu oţet de mere sau bicarbonat de sodiu, am putea îndepărta mai mult din chimicalele din ele.

În piețe și în magazine nimeni nu ne informează care sunt legumele și fructele tratate cu pesticide, deși sunt substanțe care pot provoca afecțiuni grave și chiar cancer.

Este foarte important de știut că substanţele pe care le conţine organismul uman, în speţă aminoacizii şi toate enzimele, nu pot să asimileze aceste pesticide pentru a fi eliminate pe tractul digestiv.

Elena Jula

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *