Cel mai performant centru integrat de medicină nucleară din Europa a fost inaugurat, miercuri, la Spitalul Militar Central “Dr. Carol Davila” din București

Foto: libertatea.ro

Foto: libertatea.ro

“Ce avem aici, în acest centru, reprezintă dotarea cea mai performantă la nivel european într-un astfel de spital”, a declarat ministrul Apărării, Mihai Fifor, prezent la festivitate.

Valoarea proiectului este de aproximativ 4,5 milioane de euro, investiţie a MApN şi a Spitalului Militar.

În noul centru pot fi realizate investigații de tomografie computerizată cu scannere hibride, care combină imaginile de medicină nucleară cu cele de tomografie computerizată (asocierea unitară a investigaţiilor PET CT cu SPECT CT).

La centrul integrat de medicină nucleară în depistarea afecţiunilor oncologice, cardiovasculare şi neurologice,  vor avea acces toţi pacienţii asiguraţi.

Comandantul Spitalului Militar, Florentina Ioniţă Radu, a afirmat că investigaţiile SPECT-CT sunt deja cuprinse în contractul-cadru cu Casa de asigurări.

″În ceea ce priveşte investigaţiile izotopice SPECT-CT, sunt deja în contractul-cadru (…), am obţinut toate avizele. Am obţinut în cel mai scurt timp avizele de la DSP şi de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, ceea ce este un lucru absolut deosebit. SPECT-CT este funcţional de mâine, investigaţiile izotopice sunt decontate de către Casă şi se adresează tuturor pacienţilor, care se pot programa la un număr care va fi afişat pe site (n.r. – site-ul spitalului). În ceea ce priveşte PET-CT-ul, adică depistarea afecţiunilor oncologice, în măsura în care Casa de Asigurări de Sănătate ne va include în program, ca aceste investigaţii să fie gratuite prin programul naţional al Casei. Centrul integrat este foarte important, pentru că întruneşte două capabilităţi: capabilitatea de investigaţie imagistică, adică de scintigrafie, dar care adaugă această tomografie computerizată, adică o imagine 3D, deci o acurateţe extraordinară a diagnosticului. Şi în acelaşi timp, avem şi această componentă de PET-CT, care este cea mai capabilă în acest moment”, a explicat comandantul.

Pentru ca acest lucru să fie posibil, spitalul a înaintat documentaţia necesară pentru includerea PET CT-ului în lista serviciilor medicale oferite de Spitalul Militar Central şi decontate de către Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate.

SPECT-CT se adresează unei game largi de afecţiuni ale sistemului endocrin – tiroidă, paratiroidă, ale sistemului renal, ale sistemului cardiovascular.

Deocamdată, doar 15 pacienţi vor putea fi investigaţi cu PET-CT şi 30 cu SPECT-CT în fiecare zi, dar numărul pacienților investigați va crește.

“Pentru PET-CT vor fi 15 pacienţi acum, până când vom primi aprobare de la Casă, şi dacă adresabilitatea este crescută, bineînţeles că vom creşte numărul pacienţilor, dar o să o luăm step by step. În ceea ce priveşte SPECT-CT, teoretic pot să fie – având în vedere că se lucrează şase ore, că avem substanţă radioactivă – până la 30 de pacienţi”, a mai afirmat Florentina Ioniţă Radu.

Foto: libertatea.ro

Spitalul Militar Central poate primi militari și din ţările aliate, ceea ce va aprofunda parteneriatul cu țările NATO și pe linie medicală.

“Ne dorim ca în parteneriatul pe care îl avem şi cu SUA, dar şi ca ţară membră NATO să putem să deservim, dacă va fi nevoie, nevoile aliate pentru medicină militară. (…) Spitalul este un spital de rol 4, asta înseamnă că este ultimul tip de spital din lanţul de intervenţie medicală în cazul în care este necesar acest lucru. Spitalul Militar Central este unul dintre cele mai performante din ţară, atât ca echipă medicală, cât şi ca dotare, ca investiţii. (…) Investiţiile pe care le vom derula în perioada imediat următoare nu vor face nimic altceva decât să ridice standardul pentru a putea deservi nu doar pacienţii din sistemul medical militar, dar orice pacient care se află în suferinţă şi doreşte servicii de calitate”, a afirmat ministrul Apărării.

În cadrul centrului vor lucra trei medici de medicină nucleară, doi de radiologie-imagistică medicală, un fizician medical, patru asistente plus personal tehnic.

Cu ocazia acestei festivități, ministrul Apărării, Mihai Fifor, a mai anunțat că Ministerul pregăteşte un memorandum prin care solicită deblocarea de posturi pentru Armata Română, din care 250 de medici vor fi pentru Spitalul Militar Central pe diverse specialităţi.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *