“Băieți deștepți” au vândut, la Azuga și Breaza, terenuri ale statului român, la preț subevaluat

 

Foto: roumanie.realigro.fr

Valea Prahovei este cea mai solicitată zonă din țară din punct de vedere al achiziției de terenuri. Balanța este foarte înclinată în partea cererilor, iar prețurile sunt pe măsură. Tocmai, datorită acestei situații, tentația de a ocoli legea este foarte mare.

Să ne aducem aminte că în urmă cu patru ani, fostul deputat Mircea Roșca a fost acuzat de trafic de influență într-un dosar, existând informații că a încasat o importantă sumă de bani pentru a interveni pe langă membrii Consiliului Local Azuga. Roșca trebuia să-i faciliteze unui cunoscut om de afaceri posibilitatea de a pune mâna pe mai multe terenuri în localitate.

Inspectorii Camerei de Conturi Prahova au constatat și anul acesta, în cadrul misiunii de audit aferentă anului 2016, că autorităţile din Azuga şi Breaza au vândut mai multe terenuri la preţuri sub cel al pieţei. Potrivit rapoartelor privind finanţele publice locale pe anul 2016 publicate de Curtea de Conturi, la nivelul oraşului Azuga au fost efectuate vânzări de terenuri din patrimoniul privat al unităţii administrativ-teritoriale către persoane fizice.

“Fără a avea la bază rapoarte de evaluare pentru stabilirea preţului de pornire, aşa cum s-a prevăzut în hotărârile de Consiliu Local; terenurile au fost vândute în toate cazurile cu preţuri sub preţurile minimale de piaţă folosite de notarii publici în anul 2016”, arată sursa citată.

Acest procedeu a fost folosit și la Breaza. Inspectorii Camerei de Conturi Prahova spun că administraţia oraşului Breaza a vândut un teren în suprafaţă de 6.200 mp, proprietate privată a oraşului, prin aprobarea de către Consiliul Local Breaza a unui raport de evaluare fără o analiză a documentelor existente în cadrul unităţii. Potrivit Camerei de Conturi Prahova, există, totuși, un raport de evaluare pentru terenul deţinut de societate, alipit celui vândut, în care preţul este cu mult superior dar nu a fost luat în considerare. Prejudiciul adus bugetului local este estimat la peste 420. 000 lei.

Autoritățile competente au început pentru cele două localități, extinderea verificărilor asupra tuturor contractelor de vânzare – cumpărare a terenurilor din domeniul privat al statului, încheiate în perioada 2015-2016, precum şi a licitaţiilor organizate în această perioadă în ceea ce priveşte vânzarea acestor terenuri.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *