Încă o zi liberă pentru români – Vinerea Mare dinaintea Paștelui

Foto: Dcnews.ro

Propunerea legislativă care prevede ca ultima zi de vineri înaintea Paştelui să fie sărbătoare legală şi nelucrătoare, a fost adoptată de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 86 voturi favorabile, unul împotrivă şi o abţinere. Proiectul de lege pentru completarea art. 139 din Legea 53/2003 – Codul muncii a fost iniţiat de un grup de 42 de senatori şi deputaţi din întreg spectrul politic și introdus pe ordinea de zi la propunerea deputatului UDMR, Szabo Odon.

„Iniţiativa legislativă prevede stabilirea zilei de Vinerea Mare ca sărbătoare legală, nelucrătoare. Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ultima zi de vineri înaintea Paştelui şi, astfel, ultima vineri din Postul Mare. Vinerea Mare în Europa este zi legală de sărbătoare în 16 ţări dintre cele 28 ale Uniunii Europene. În România, Codul muncii prevede 14 zile de sărbători legale, mai puţine faţă de alte ţări din Uniunea Europeană, de exemplu Belgia, Lituania sau Cipru, care au 16 – 17 zile de sărbătoare legală. Şi în România ar trebui introdusă Vinerea Mare ca zi de sărbătoare legală, fiind unul dintre cele mai semnificative evenimente religioase dintr-un an”, se arată în expunerea de motive.

Conform Codului Muncii, în prezent sunt 14 zile zile de sărbătoare legală și nelucratoare. Dintre cele 14, în acest an 11 vor pica în timpul săptămânii.

Actul normativ va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, ca for decizional. Dacă decizia Senatului primește și votul pozitiv al deputaților, numărul sărbatorilor legale va ajunge la 15.

Potrivit Codului Muncii, persoanele care trebuie să lucreze în zilele declarate sărbători legale au dreptul la zile libere în compensație, în decurs de o lună, sau la o sumă suplimentară echivalentă cu un spor “ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzator muncii prestate în programul normal de lucru.
Codul muncii stabileşte în prezent următoarele zile ca sărbători legale în care nu se lucrează: 1 şi 2 ianuarie; 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române); prima şi a doua zi de Paşte; 1 Mai, 1 Iunie (Ziua Copilului); prima şi a doua zi de Rusalii; 15 august (Adormirea Maicii Domnului); 30 noiembrie (Sfântul Andrei); 1 decembrie (Ziua Naţională a României); 25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun).

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *