Jaful de la Primăria Cluj-Napoca

Foto: wordpress.ro

Controlul efectuat de Curtea de Conturi la Primăria Cluj-Napoca, a descoperit că aceasta a făcut în anul 2016 plăți nelegale de peste 65 milioane de lei.

Potrivit Raportului Camerei de Conturi Cluj pe anul 2016, publicat pe site-ul Curţii de Conturi a României, cea mai mare sumă imputată Primăriei Cluj-Napoca este 25,2 milioane de lei şi a fost plătită Companiei de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca, sub formă de transferuri pentru investiţii. Banii au fost destinați achiziției de troleibuze articulate noi, „fără respectarea cadrului legal aplicabil, respectiv aceste sume să fie aprobate în lista de investiţii anexă la bugetul local al municipiului ClujNapoca aferent anului 2016”.

Nici salariații primăriei nu au fost uitați de edilul municipiului Cluj-Napoca. Echipa de control a Curții de Conturi au constatat că în anul 2016 au fost efectuate plăţi nelegale în sumă de 17,2 milioane de lei reprezentând drepturi salariale acordate necuvenit tuturor angajaţilor din aparatul de specialitate al primarului şi a unor servicii şi direcţii din Primărie. Suma mare de bani a fost acordată de primarul Emil Boc tuturor salariaților sub formă de stimulente.

Plăţi nelegale, în valoare de peste 13 milioane de lei, au fost constatate şi prin decontarea unor cheltuieli privind serviciile de dezinsecţie, considerate mai mari decât cele real datorate. Raportul arată că acestea sunt cauzate de creşterea frecvenţei de execuţie a tratamentelor de dezinsecţie sau de majorarea artificială a suprafeţelor prevăzute în contract, pentru serviciile efectuate la instituţiile de învăţământ de pe raza municipiului Cluj-Napoca.

Deasemenea, s-au constatat “Reparaţii curente de urgenţă şi întreţinere la unităţile de învăţământ preuniversitar” efectuate în anul 2016, unde au fost încheiate contracte subsecvente la preţuri mai mari decât cele stabilite în acordurile cadru, cu încălcarea prevederilor legale. Prejudiciul este de 2,5 milioane de lei.

Ca o capitală europeană multiculturală, Primăria Cluj-Napoca nu a uitat nici proiectele de gen pe care le-a finanțat cu generozitate. Astfel, Curtea de conturi a considerat ca ilegale finanțările din bani publici a proiectelor ”Napoca Music Events” și ”Daydreaming” ” în cadrul cărora au fost organizate concerte, fiind acordate nelegal finanţări nerambursabile de peste 1,1 milioane de lei unor asociaţii şi fundaţii, în condiţiile în care acestea au desfăşurat şi realizat activităţi care au generat profit.

Pentru toate aceste plăți care, potrivit Raportului Curții de Conturi sunt ilegale, Primăria Cluj-Napoca dorește să facă contestație, sperând că intanța de judecată să șteargă cu buretele neregulile descoperite.

“Primăria Cluj-Napoca sprijină evenimente culturale majore precum TIFF-ul şi ne dorim să putem face acest lucru în continuare, având în vedere faptul ca suntem un oraş mare, dezvoltat şi efervescent”, au afirmat reprezentanţii municipalităţii.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *