Vom renunța la ora de vară?

Foto: Romaniatv.net

Un proiect legislativ inițiat de deputaţi PMP, PSD, PNL, USR şi UDMR în care se susține renunțarea la ora de vară  a fost depus la Senat  în calitate de primă Cameră sesizată.

Deputatul PMP, Marius Paşcan, unul dintre inițiatorii proiectului, propune renunţarea la ora de vară, motivând că aceasta are efecte negative asupra sănătăţii populaţiei şi că perturbă transportul feroviar şi aerian.

„Această modificare a orei legale nu doar că nu generează economii din punct de vedere energetic, dar creează un puternic disconfort asupra marii majorități a populației generând de asemenea perturbări ale transportului feroviar și aerian. (…) Potențialele efecte negative inclusiv asupra sănătății populației ale modificării bianuale ale orei au fost subliniate inclusiv la nivelul Parlamentului European, solicitându-se prin vot majoritar la nivelul Consiliului European pentru revizuirea regimului actual al orei de vară”, amintesc inițiatorii proiectului de act normativ.

Marius Paşcan susţine că, din aceste considerente, se impune abrogarea Ordonanţei Guvernului nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României şi pe cale de consecinţă stabilirea orei oficiale a României ca fiind +2 UTC pe tot parcursul anului.

„Potenţialele efecte negative inclusiv asupra sănătăţii populaţiei ale modificării bianuale ale ore au fost subliniate inclusiv la nivelul Parlamentului European, solicitându-se prin vot majoritar o rezoluţie la nivelul Consiliului European pentru revizuirea regimului actual al orei de vară”, se arată în documentul citat.

Trecerea la ora de vară se face în preajma echinocțiilor de primăvară, când ziua este egală cu noaptea. Acest lucru se face într-o noapte de sâmbătă spre duminică, ca să existe o adaptare a organismului la ora nouă.

Anul acesta, se trece la ora de vară în 25 martie 2018, mai exact în noaptea ce desparte 24 martie 2018 de 25 martie 2018. Ceasurile vor fi date cu o oră înainte. Ora 03:00 va deveni ora 04:00.

Trecerea la ora de vară a fost folosită pentru prima oară în Europa, iar Germania a fost prima țară care a introdus schimbarea orei, în anul 1916, ca urmare a economiei slabe datorate Primului Război Mondial.

România a adoptat această reglementare pentru prima dată în anul 1917, dar a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Până în 1939 ora de vară a funcționat în fiecare an, între prima duminică din aprilie ora 00:00 și prima duminică din octombrie, ora 01:00 (ore locale). Între 1 aprilie1940 ora 00:00, și 2 noiembrie 1942 ora 03:00, ora de vară a fost în vigoare permanent în România. Din 1943 practica trecerii la ora de vară a fost suspendată.

Ora de vară a fost reintrodusă în România începând cu anul 1979 cu scopul de a se face economie în privinţa consumului de energie electrică şi termică.

Momentan, proiectul de lege așteaptă să intre în dezbatere. Pentru ca acest proiect să devină lege, trebuie votat de Senat, apoi de Camera Deputaților, trebuie promulgat prin decret prezidențial de Klaus Iohannis și publicat mai apoi în Monitorul Oficial.

Elena Jula

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *