Viața a 500 de români depinde de imunoglobulina adusă din țările membre UE

Foto: libertatea.ro

Foto: libertatea.ro

Luni, 5 martie, Ministerul Sănătăţii a declanşat mecanismul european de protecţie civilă pentru asigurarea cantităţii de imunoglobulină necesară pentru tratamentul populaţiei, invocând discontinuităţile apărute începând de anul trecut în aprovizionarea cu imunoglobulină umană. Precizăm că discontinuităţile în aprovizionarea cu imunoglobulină au fost generate de retragerea de pe piaţă a producătorilor care asigurau peste 80% din necesar.

În această situație, Minsterul Sănătăţii a informat Punctul Local Naţional al mecanismului european de protecţie civilă din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă despre această decizie şi despre necesitatea ca această instituţie să solicite sprijinul statelor membre ale Uniunii Europene pentru furnizarea în România a cantităţilor de imunoglobulină disponibile în alte state europene.

“Având în vedere discontinuităţile apărute începând de anul trecut în aprovizionarea cu imunoglobulină umană, Ministerul Sănătăţii a luat decizia pentru declanşarea Mecanismului European de protecţie civilă. Deciza a fost aprobată de premierul României. Declanşarea acestui mecanism se realizează în baza Deciziei 1313/2013 a Parlamentului şi Consiliului European, în vederea asigurării cantităţii necesare de imunoglobulină umană pentru tratamentul pacienţilor români”, anunţă Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă remis luni seară.

Deocamdată, singura țară care a răspuns pozitiv cererii noastre este Austria, care a promis livrarea unei cantități de imunoglobulină ce ar ajunge pentru aproximativ două luni de zile.

”Deja avem răspuns de la un stat membru, de la Crucea Roşie din Austria. Am luat legătura şi ne-au mai cerut nişte date. Raed Arafat are o întâlnire acum la Bruxelles cu cei din NATO şi a transmis această cerere şi acolo. (..) Am cerut cantitatea necesară pentru două luni. (..) În acest moment nu e nicio soluţie pentru aceşti pacienţi. Declanşarea acelui mecanism este primul pas”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. 

Pentru două luni, este necesară cantitatea de zece mii de doze. Ministrul a precizat că, anual, România are nevoie de 956 de kilograme de imunoglobulină. Imunoglobulina este o substanţă obţinută din plasma sanguină umană. Această plasmă, în urma prelucării, conţine anticorpi care protejează organismul împotriva bolilor.

Demersurile pentru achiziţionarea imunoglobulinei vor fi realizate de către Compania Naţională Unifarm, care va acoperi şi costurile.

Potrivit Asociației Române a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare (ARPID), în România sunt în jur de 500 de bolnavi care fac tratament cu imunoglobulină, o parte dintre ei copii.

Situația disperată în care se află România în prezent, se pare că ar fi putut fi evitată dacă autoritățile ar fi luat măsuri încă din vara anului trecut când stocul de imunoglobulină era aproape epuizat.

„Am contactat de două ori în 2017 Ministerul Sănătăţii pentru a le oferi suportul producătorilor locali de a găsi soluţii pentru a aduce medicamentele deficitare din SUA sau din India, unde există mai mulţi producători, când cu crizele clonazepam (Rivotril) şi imunoglobulină. Am contactat prin intermediul presei cancelaria prim-ministrului pentru găsi soluţii de a produce local medicamente deficitare. Din septembrie şi până acum cu siguranţă am fi gasit o sursă de imunoglobulină, chiar şi poate neautorizată încă în România, dar măcar am fi reuşit să aducem ceva. Nimeni nu ne-a contactat înapoi, ca de obicei autorităţile iau legătura cu producătorii internaţionali şi nu vin la discuţii cu cei locali”, a spus Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *