Misterul celebrei aviatoare Amelia Earhart a fost elucidat

Foto: Getty images.co.uk

După 81 de ani de la tragica dispariție a celebrei aviatoare americane Amelia Earhart, cercetătorul Richart Jantz a reanalizat prin metode moderne osemintele găsite pe insula Nikumaroro descoperind că acestea aparțin celei care a fascinat o lume întreagă datorită încercării de a zbura în jurul Pământului.

Amelia Earhart a atras asupra ei atenția presei internaționale în iunie 1928 ca prima femeie pasageră care traversează cu avionul Oceanul Atlantic, fiind sărbătorită și declarată „femeia anului” devenind un idol feminin.

Înainte de a împlini vârsta de 40 de ani, a dorit să facă înconjurul pământului la ecuator. După ce parcursese deja trei pătrimi din zborul planificat, a decolat la data de 2 iulie 1937 de la Lae (Noua Guinee) zburând spre insula Howland din Pacific. Acela a fost și momentul dispariției sale.

Trei ani mai târziu a fost descoperit un schelet pe insula Nikumaroro, în Pacificul de Sud, la aproximativ 2.900 km de Hawai.

În 1941, rămăşiţele au fost analizate de dr. D. W. Hoodless, director la Central Medical School din Fiji, care a concluzionat că oasele ar aparţine unui bărbat. De atunci, identitatea celebrei aviatoare a fost învăluită în mister, oasele fiind analizate în timp de mai mulți oamenii de ştiinţă.

Chiar și anul trecut, în luna noiembrie, un studiu al International Group for Historic Aircraft Recovery (TIGHAR) arăta că Amelia Earhart a murit la finalul anilor 1930 ca naufragiat, nu în urma prăbuşirii avionului.

Recent, însă, cercetătorul american Richard Jantz, profesor emerit de antropologie la Universitatea din Tennessee, a folosit o tehnologie, numită Fordisc, care stabileşte sexul şi vechimea osemintelor. “Am făcut măsurători luând în calcul cine ar fi putut ajunge pe insula Nikumaroro la acel moment”, a scris în revista de ştiinţă Forensic Anthropology.

De asemenea, cercetătorul Richard Jantz a găsit “indicii semnificative care conduc la concluzia că oasele din Nikumaroro sunt ale Ameliei Earhart”.

Prin acest studiu, au fost analizate 11 schelete umane ale unui echipaj care a naufragiat în 1929 și au fost găsite pe insula Nikumaroro din Pacific în 1940.

Jantz a comparat constituţia aviatoarei cu oasele găsite pe insulă. Mărimea tibiei şi dimensiunea corpului au fost măsurate alături de unele haine ale Ameliei Earhart păstrate la Purdue University. Concluzia a fost că “singura persoană căreia îi pot fi atribuite aceste măsurători este Amelia Earhart”.

O fotografie datând din anii 1930, făcută în Insulele Marshall, ocupate de japonezi la acea vreme, a surpins mai multe persoane aflate în port, iar una dintre ele ar putea fi Amelia Earhart. În partea stângă a fotografiei s-ar fi aflat Fred Noonan, navigatorul care a însoţit-o în ultimul zbor, iar în dreapta, mai departe, o parte din avionul lor.

Imaginea alb-negru a fost găsită în depozitele US National Archives.

Amelia Earhart, în 1920, când era studentă la facultatea de medicină Columbia University, a avut ocazia să zboare pentru prima oară cu avionul, fiind hotărâtă să devină pilot. Deoarece costul orelor pentru zbor era de 1000 de dolari, părinții au refuzat finanțarea cursului de pilot, astfel că a practicat circa 28 de profesii până ce, în anul 1921, a putut lua primele ore de zbor de la Neta Snook. După numai șase luni, cu ultimii bani economisiți și-a cumpărat un avion „Kinner Airster”, cu care a stabilit recordul de înălțime de zbor, pentru femei, cu o altitudine de 4300 m.

În anul 1931 s-a căsătorit cu scriitorul George P. Putnam (1887 – 1958), mentorul și admiratorul ei. În anul 1932 a căutat să urmeze exemplul lui Charles Lindbergh, care a traversat singur la 20/21 mai 1927 Oceanul Atlantic, însă din cauza timpului nefavorabil și a unor probleme tehnice a trebuit să întrerupă zborul în Irlanda de Nord, neajungând la Paris.

Amelia, femeia care a traversat de două ori Atlanticul, a primit de la președintele american Herbert C. Hoover medalia de aur „National Geographic Society”.

Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *