Aproximativ 2000 de etnici maghiari au participat la Ziua Libertății Secuilor

Foto: Evz.ro

Foto: Evz.ro

La manifestarea de sâmbătă, 10 martie, de la Târgu Mureș, unde a fost sărbătorită Ziua Libertății Secuilor, au participat anul acesta aproximativ 2000 de etnici maghiari, mult mai puțini decât au fost în anii precedenți. Inițial, organizatorii manifestării, adică, Consiliul Național Secuiesc(CNS), au sperat ca la marșul ce a început de la monumentul Secuilor Martiri spre centrul municipiului Târgu Mureș, să participe cel puțin 40.000 de etnici maghiari.

Înainte de acțiunea organizată de CNS la Târgu Mureș, am vorbit despre acest eveniment cu președintele organizației, Izsak Balazs, în calitate de organizator.

Pentru Ziua Libertății Secuilor, în ce stadiu sunteți cu pregătirile?

  • Suntem pregătiți. Ca și în anii trecuți avem același calendar in pregatire cu tot ce înseamnă organizare, cu pregatirea consultarii cu autoritatile. Deja ne conformăm și folosim această rutină

Deoarece în anii precedenți au fost câteva incidente, cum colaborați cu Primăria și Jandarmeria?

  • Eu consider că Primăria nu prea cunoaște legea adunărilor publice. Asta s-a demonstrat și în anii trecuți. Practic, se încearcă să se întarească această presupunere în opinia publică, că o adunare publică este legată de o autorizare. Dânșii se suprapun tuturor și vorbesc mereu de autorizare, când nicio manifestație publică nu trebuie autorizată. Gândiți-vă dacă într-un oraș oarecare , dacă localnicii doresc să iasă în stradă să facă denonstrație împotriva primarului, ar fi normal, logic ca înainte să ceară aprobare de la primar? ”Domnule primar ne permiteți să facem o demonstrație împotriva dumneavoastră?”. Sau, chiar mergând mai departe…un protest împotriva Guvernului. Se cere aprobare de la Guvern? Nu s-a auzit așa ceva într-o țară democratică.

Am inteles, dar dumneavoastră organizați acel marș care traversează orașul. În condițiile acestea cum o sa fie?

  • Deplasarea are loc în cadrul orașului. Monumentul Secuilor Martiri este în centrul orașului. La sfârșitul întâlnirii, împreună ne deplasăm până la Prafectură unde vom înainta Guvernului o petiție, ceea ce este absolut legal.

Câți oameni credeți că vor participa?

  • În declarația prealabilă ne-am exprimat speranța că vor fi cel puțin 40.000 de oameni, ținând cont și de faptul că este într-o zi de sâmbătă.

Ați invitat persoane publice numai din Ungaria sau și din alte țări unde sunt comunități mari de maghiari?

  • La acest eveniment nu invităm reprezentanți din Ungaria, tocmai pentru a preveni răspândirea știrii că acest lucru este organizat din Ungaria. Nu este organizat din Ungaria și nici nu participă politicieni din Ungaria. Noi nu am invitat nici pana acuma. Au aflat și au venit fără invitație. Este o manifestație publică, deci poate să se ataseze oricine.

La manifestarea de sâmbătă au răspuns invitației CNS, europarlamentarul Tokes Laszlo (acum reprezentând Ungaria), Jokin Bildarratz Sorron reprezentant al Partidului Naţional Basc, Jordi Xucla i Costa, deputat spaniol al Partidului Democrat Catalan European, Gio Paolo Baglioni, consilier juridic al Alianţei Libere Europene (EFA), reprezentanți ai UDMR, lidera Consiliului Național Maghiar din Transilvania, Sandor Krisztina și conducerea Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania.

Manifestarea a debutat la Monumentul Secuilor Martiri cu o serie de discursuri autonomiste, în timpul cărora s-a scandat: “Să piară Trianonul!” și “Autonomie!”

La finalul marșului organizatorii au dat citire unei petiții, care a fost depusă la Instituția Prefectului – Județul Mureș.

“Azi, 10 martie 2018, noi, secuii adunați în Târgu Mureș și cei care se solidarizează cu noi în țară și în străinătate, urmând calea legii și a democrației, declarăm din nou în unanimitate: solicităm autonomie teritorială ținutului secuiesc! Mesajul Zilei Libertății Secuiești: aceasta nu este doar ziua comemorării martirilor, dar este și ziua revendicărilor privind drepturile noastre legitime. România sărbătorește o sută de ani de la Adunarea din Alba Iulia, dar și mișcarea secuiească pentru autodeterminare împlinește tocmai o sută de ani. Adunându-ne la monumentul Secuilor Martiri este firesc să protestăm împotriva suprimării autodeterminării naționale, în spiritul cuvintelor lui Jokai Mor, adică în spiritul unui “statut național, liber și independent”. Solicităm restabilirea dreptului avut de strămoșii noștri și care azi ar putea să devină realitate prin instituirea legală al autonomiei teritoriale”, se arată în petiția adresată Guvernului și Parlamentului României.
Referitor la această manifestare și la intențiile autonomiste ale CNS și ale partidelor maghiare din România, primarul municipiului Tărgu Mureș, Dorin Florea, a declarat: ”Au tot dreptul să depună petiţii, au tot dreptul să manifesteze. Singurul lucru pe care îl doresc este să nu transforme oraşul în circ, să pericliteze sănătatea sau integritatea vreunei persoane, indiferent că e jandarm sau demonstrant. Autorizaţie pentru marş vor avea, dar cu specificaţii. Veniţi, vă manifestaţi, vă spuneţi cu înflăcărare cuvântul, dar lucrurile nu se rezolvă aşa. Lucrurile se rezolvă mult mai bărbăteşte şi mult mai implicat’, a afirmat Florea.

Manifestarea s-a încheiat în jurul orelor 20.30, fără incidente.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *