Președintele CNS, Balázs Izsák: ”Eu aș propune, dacă se ajunge la un proces, să se ceară poziția Curții Constituționale”

Foto: Napoca news.ro

Foto: Napoca news.ro

Prima jumătate a lunii martie a fost marcată de partidele și organizațiile maghiare din Transilvania prin două acțiuni prin care s-au sărbătorit Ziua Libertății Secuilor (10 martie) și Ziua Maghiarilor de Pretutindeni (15 martie). Dacă sărbătoarea din 15 martie este declarată ca zi națională în Ungaria, cea din 10 martie este organizată de câțiva ani de Consiliul Național Secuiesc (CNS), o organizație locală din Târgu Mureș.

Anul acesta când România sărbătorește 100 de ani de la Marea Unire, CNS a considerat necesar ca prin acțiunea din 10 martie organizaţiile maghiare să-şi manifeste unitar nevoia de autonomie a Ţinutului Secuiesc. În acest context Balázs Izsák, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) care a fost și organizatorul evenimentului a convocat pe toți liderii locali şi regionali ai UDMR, ai Partidului Civic Maghiar (PCM), ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) şi ai Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) pentru a acționa împreună la serbarea acestui eveniment.

Cu toată mobilizarea comună premergătoare, la manifestările dedicate acestei zile au participat aproximativ 2.000 de persoane. Evenimentul a avut și un alt motiv de nemulțumire al organizatorilor și anume faptul că Dabis Attila, un cetățean maghiar, care s-a alăturat CNS ca voluntar în 2011, a fost oprit de către autoritățile române de a intra în țară. Dabis Attila este însărcinatul CNS pentru relații externe.

După derularea evenimentului, președintele CNS, Balázs Izsák, a oferit un interviu publicației noastre.

Reporter – Domnule președinte, cum vi s-a părut acțiunea de pe 10 martie din acest an?

Izsak Balazs – Eu cred că a fost de amploare mai mare decât anul trecut, în sensul că au fost mai mulți participanți.

R – În declarațiile dumneavoastră de dinaintea evenimentului  spuneați că așteptați vreo 40.000 de participanți.

IB –      În declarația prealabilă pe care o depunem, legea așa spune – la câți participanți se asteaptă organizatorii?. Deci, nu pot să spun, să ghicesc viitorul. Noi evaluăm posibilitatea…câți ar putea să vină, iar noi am spus că vin dintre locuitorii orașului, din împrejurimi. Este un scop pe care nu l-am atins niciodată.

R – Dar, care este povestea cu interdicția care s-a pus lui Dabis Attila?

IB –  Este o întrebare la care nu am cum să răspund. Nu am cum pentru că legea, am studiat și eu legea, adica, OG 102/2015 și acolo în mod obligatoriu apare ceva în legătură cu persoanele care nu sunt primite, cu persoanele indezirabile.

Acolo scrie că este absolut necesar să fie o hotărâre judecătorească, dar asta nu există. Deci, Curtea de Apel din București poate să declare persoane indezirabile dar pe site-ul Curtii de Apel nu figureaza numele Dabis Attila ca parte, adică, nu există. Pe de altă parte, în mod obligatoriu persoanei care este considerată indezirabilă trebuie înmânată această sentință.

R – A fost afectată în vreun fel activitatea CNS din cauza acestui incident?

IB – Am rezolvat noi. Dabis Attila era omul de contact al relațiilor noastre internaționale, a musafirilor din Occident.

R – Să înțeleg că ați desemnat o altă persoană care să se ocupe de asta?

IB –  Bineînțeles. Am rezolvat. Am substituit.

R – Conducerea UDMR are foarte multe relații cu decidenți din statul roman. Nu a putut rezolva în vreun fel această problemă pe cale amiabila?

IB – Dacă cuiva i se înmânează un asemenea formular (decizia de persona non grata pentru Dabis Attila), există perioada de soluționare legală. Mai repede nimeni nu putea fiind vorba de 5 zile, perioada de contestație. Domnul Dabisa a cerut atunci sentința dar i s-a răspuns că nu este disponibilă o asemenea sentință, că au primit ordin de la București.

R – Credeți că ar putea fi preîntâmpinate pe viitor și alte decizii asemănătoare ale autorităților române?

IB – Nu știu. Personal am rezerve de constituționalitate în privința OG. Deci, eu aș propune, dacă se ajunge la un proces, să se ceară poziția Curții Constituționale pentru că am rezerve. Orice om acuzat de ceva trebuie să fie judecat de o instanță imparțială. Și această imparțialitate are o definiție – CEDO. Însăși OG spune că dacă cineva este considerat indezirabil din motive de siguranță națională, doar atunci nu trebuie justificat în sentință.

R – Nu s-a văzut la eveniment prezența liderului UDMR, dl Kelemen Hunor. Știți de ce?

IB – Știam de dinainte că nu va veni. A făcut o declarație de presă și a spus că toți membri UDMR pot participa dar el nu va fi prezent.

R – Din câte s-a văzut, anul acesta au participat foarte puțini politicieni din Ungaria. Nu au fost invitați sau care este motivul?

IB –  Eu consider că este normal ca fiecare om să fie acasă sau să se ducă unde este invitat. Ieri seară, la o festivitate din Cluj, a fost prezent dl Semien Jolt, locțiitorul primului ministru. Dânsul a ținut o cuvântare de sărbătoare.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *