Proteste în fața Guvernului: “Suntem biologi, nu bio-mi-logi”

Foto: Ziare.com

Foto: Ziare.com

În luna februarie a acestui an a fost depus la ministerul Muncii un memoriu semnat de 625 de biologi, biochimişti, chimişti din sistemul sanitar public şi învăţământul medical superior, nemulțumiți de salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Între timp s-au mai adunat peste 300 de semnături. De asemenea, datorită acestor nemulțumiri au avut loc în greve spontane în 20 de spitale din țară.  Cu toate acestea, ministerul Muncii nu a întreprins niciun fel de măsură cea ce a determinat ca zeci de biologi, chimiști și biochimiști să protesteze sâmbătă în fața Guvernului împotriva Legii-cadru 153/2017 de salarizare a personalului plătit din fonduri publice şi pentru reglementarea profesiei.

“Suntem nemulţumiţi de Legea-cadru de salarizare. Pe lângă faptul că se aplică etapizat la noi, adică nu intrăm în grila din anul 2020, cum intră medicii şi asistenţii, şi astfel biologii, biochimiştii din sistemul sanitar, care aveau un salariu aproximativ cu mediul specialist – undeva la 3.600, un medic avea undeva la 5.000 de lei, înainte de aplicarea acestei legi – ajungem să câştigăm mai puţin decât asistenţii medicali”, a declarat dr. biolog Relu Cocoş.

Protestatarii au afirmat de asemenea că au găsit de cuviință să iasă astăzi în stradă fără sprijinul sindicatului din care fac parte, deoarece nu mai au încredere în conducerea acestuia.

”Ne-am strâns fără sindicate, pentru că atunci când s-a discutat legea salarizării, acum un an de zile, sindicatele nu au spus nimic despre biologi, biochimişti, au vorbit doar despre medici şi de despre asistenţi şi nouă nu ni s-a dat nimic. Vă dau un exemplu: sunt oameni care lucrează în laboratoare şi până în anul 2020 or să mai câştige 500 de lei, bani care peste câţiva ani vor reprezenta zero din cauza factorilor economici, pe când la medici li s-a triplat salariul. Ajunge un medic să câştige 12.000 – 16.000 de lei în anatomopatologie şi noi rămânem doar la 4.000 de lei”, a susţinut Cocoş.

Participanţii la protest poartă pancate cu texte precum: “Suntem biologi, nu bio-mi-logi”; “Noi dăm rezultate, nu vorbe deşarte; “Biologii, biochimiştii şi chimiştii – 3,75 – coeficient de salarizare”.

Pentru drepturile lor salariale, protestatarii vor, într-o primă etapă,  să aibă o întrevedere cu ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, pentru a discuta pe marginea nemulțumirilor lor.

Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *