Măsură de urgență a ministerului Sănătății pentru stoparea epidemiei de hetatită de tip B și C

Foto: baylor.ro

Ministerul Sănătății a luat decizia ca de la 1 aprilie 2018, analizele pentru depistarea infecţiei cu virusurile hepatitei B şi C vor fi gratuite cu trimitere de la medicul de familie. De asemenea, persoanele depistate cu acești viruși vor beneficia de gratuitate și la celelalte investigaţii, prin internare de zi, inclusiv pentru hepatita D.

Prin această decizie cei infectaţi vor putea face viremia şi investigaţiile imagistice cu internare de zi, fără să mai plătească aceste investigații al căror cost este de peste 1.000 de lei.

În urmă cu trei ani a fost introdus la noi în țară tratamentul care poate vindeca hepatita de tip C, dar acesta este costisitor iar de el nu pot beneficia toți bolnavii cu acest virus. Terapia fără interferon e gratuită numai pentru cei cu stadii avansate, chiar dacă bolnavul cotizează la asigurări.

Datele oferite de Intitutul Național de Statistică arată că România are cea mai ridicată rată de prevalenţă a infecţiei cu virusul hepatitei C din UE.

Se estimează că peste 800 de mii de români au hepatită B şi 600 de mii – hepatită C. Cei mai mulţi nu ştiu că sunt infectați și pot transmite virusurile.

Potrivit specialiștilor 80 la sută din cazuri, boala ar fi activă şi ar progresa, iar 99 la sută din infecţii sunt asociate unui risc crescut de a face ciroză hepatică. Cei mai mulţi nu ştiu însă că sunt infectaţi şi pot transmite virusul. Deocamdată, nu există date clare despre numărul celor diagnosticaţi, iar dacă aceștia vor fi tratați mai repede ar scădea și costurile care nu țin neapărat de îngrijirile medicale.

Virusul hepatitei B se transmite prin sânge, obiecte infectate şi contact sexual. Gravidele care au hepatita B au însă mari emoţii pentru bebeluşii lor.

Pentru protecţia copiilor născuţi din mame cu hepatita B, a fost aprobată o schemă alternativă de imunizare. Medicii de familie le vor administra vaccinul hexavalent la vârsta de 6 săptămâni.

Dar și aici România se confruntă cu lipsa vaccinurilor. Problema nu a fost în totalitate rezolvată nici acum, deși situația este cunoscută și de ministerul Sănătății încă din anul 2017. În stocurile direcţiilor de sănătate publică din toată ţara au rămas foarte puține doze de vaccin împotriva hepatitei B. Acesta ar trebui administrat după naştere, în maternitate.

Ministerul Sănătăţii deși a declanşat oficial mecanismul european de protecţie civilă pentru a primi vaccinul din alte state, deocamdată o promisiune ar fi doar de la o companie din Coreea. Anul trecut au rămas nevaccinați peste 25.000 de bebeluși.

Autoritățile speră ca măsura ce va intra în vigoare de la 1 aprilie să fie primul pas în stoparea epidemiei de hetatită de tip C, iar eliminatea acesteia se estimează că se poate face în aproximativ doi ani.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *