Invazie de șacali în județul Tulcea. Locuitorii sunt disperați și cer ajutorul autorităților

Foto: flickr.com

Șacalul a pătruns în fauna autohtonă încă de acum 50 de ani, iar pe baza evaluărilor de teren, se pare că-i merge foarte bine, la ora actuală numărul lor fiind în creştere, în partea de sud-est a ţării.

Se pare că migrarea acestui animal tocmai din Asia, este rezultatul direct al încălzirii climei. Originar din India, a pătruns prin Iran şi Turcia în Europa, în special în Grecia, Bulgaria şi Albania, de unde s-a “infiltrat” şi în ţara noastră. Este un canid mai mic decât lupul, dar mai mare decât vulpea.

Astăzi este numeros în sudul Olteniei, Munteniei şi Dobrogei. Odată cu iernile tot mai blânde şi cu dispariţia lupilor, vânați tot mai mult de oameni, acest oportunist fără pereche îşi extinde arealul şi spre nord, fiind întâlnit în judeţele Sibiu, Braşov, în ultimii ani fiind împuşcat chiar şi în Maramureş…
Cei mai mulţi şacali din România trăiesc, în prezent, în judeţele Tulcea (unde au gonit aproape toate vulpile din Deltă), Constanţa, Călăraşi, Giurgiu şi în împrejurimile Bucureştilor.

De curând, datorită înmulțirii excesive a acestui animal, primăriile comunelor Crişan şi CA Rosetti (Delta Dunării, județul Tulcea) au solicitat Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) să reia acţiunile de “extracţie” a şacalilor din Rezervaţie, din cauză că le atacă animalele din gospodării.
“Vom începe acţiunile de extracţie doar în urma unui studiu care va fi realizat de Institutul Naţional Delta Dunării şi care va prezenta situaţia efectivelor de şacali. Acest studiu trebuie avizat de Academia Română şi aprobat de Ministerul Mediului”, a declarat guvernatorul Rezervaţiei, Mălin Muşetescu.
Autorităţile locale din Delta Dunării se plâng de mai mulţi ani din cauza efectivelor de şacali care le atacă animalele din gospodării. Ultimul eveniment s-a înregistrat luni, 19 martie, în comuna CA Rosetti, unde un viţel a fost ucis, iar alţi doi au fost răniţi de şacali.
La sfârşitul anului 2014, ARBDD a obţinut avizul Academiei Române pentru extracţia a 216 mistreţi, 157 de vulpi, precum şi a 455 de şacali.
În urma acţiunilor derulate de agenţii ecologi ai ARBDD, doar o parte din efectivele propuse spre extracţie au fost capturate.
Activităţile de vânătoare în perimetrul Rezervaţiei sunt interzise începând din anul 2011, după ce a intrat în vigoarea legea nr. 136 care a modificat actul normativ privind constituirea Rezervaţiei.
Unica deltă din lume declarată Rezervaţie a Biosferei, Delta Dunării, cu o suprafaţă de 580.000 de hectare, este considerată un muzeu viu al biodiversităţii, datorită celor 30 de tipuri de ecosisteme.

Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *