România trece în această noapte la ora de vară

Foto: Opinia Timisoarei.ro

Orarul de vară se aplică în România începând din noaptea de sâmbătă, 24 martie, spre duminică, 25 martie, când ora 03.00 devine ora 04.00.

Prima dată când ora de vară a fost introdusă oficial în țara noastră a fost în 1932. Timp de șase ani, până în 1939, ora de vară a fost aplicată în fiecare an, între prima duminică din aprilie, ora 00.00, şi prima duminică din octombrie, ora 01.00.

În anul 1941 România a renunțat la ora de vară până în 1979 când a semnat Convenţia fusurilor orare și a fost introdusă din nou. Oficializarea orei de vară a mai fost făcută în 1997, prin Ordonanța nr.20/1997, prin care s-a stabilit orarul de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul Romaniei: “In cadrul orarului de vară se stabileşte ora oficială de vară, decalată cu o oră în avans faţă de ora Europei Orientale, aplicabilă din ultima duminică a lunii martie, ora 3.00, care devine ora 4.00, până la ultima duminică a lunii octombrie, ora 4.00, care devine ora 3.00”, orarul de vară a fost corelat cu cel practicat în ţările UE.

Într-o rezoluţie adoptată la 8 februarie 2018 în Parlamentul European, deputații europeni au cerut o revizuire a regulilor privind regimul actual al orei de vară cu intenția de a se renunța la aceasta.

Potrivit unor organizații medicale europene și a mai multor inițiative cetățenești, modificarea bi-anuală a orei ar produce efecte negative asupra sănătății umane. Din aceste considerente, susțin ei, ar trebui să se renunțe la aplicarea orei de vară în toate țările unde aceasta funcționează. Rezoluţia a fost adoptată cu 384 de voturi pentru, 153 împotrivă şi 12 abţineri.

Și în România un grup de parlamentari au depus la Senat, la începutul lunii martie 2018, o propunere legislativă privind renunțarea la ora de vară. Pentru ca această propunere să poată fi aplicată ar trebui să fie votată în cele două Camere și apoi promulgată de președintele României. Așadar, timpul fiind foarte scurt, propunerea chiar dacă a trecut de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, nu a putut fi aplicată în acest an.

În Europa, toate țările aplică schimbarea orei de vară cu excepția Islandei, Georgiei, Belarusului, Azerbaidjanului, Turciei şi Rusiei.

Trecerea la ora de vară nu va modifica mersul trenurilor aflat în vigoare, a informat CFR Călători, circulaţia urmând a se efectua conform orarului prevăzut în mersul trenurilor.

Orarul de vară se aplică până în ultima duminică a lunii octombrie.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *