Rușine! “Sper să aflaţi şi voi ce preţ au lacrimile pe care abia poţi să ţi le ştergi cu o mână ca asta”

Foto: Observator.ro

Foto: Observator.ro

În România, dacă un surdomut poate fi amendat că strigă lozinci antiguvernamentale, de ce o femeie cu o mână nefuncțională nu ar avea o “deficienţă funcţională minimă”?

Povestea unei femei din Brașov este tulburătoare. Cu ceva timp în urmă a suferit un accident de muncă în urma căruia a rămas cu mîna dreaptă nefuncțională. A urmat o perioadă foarte grea pentru Marilena Farcaș, o femeie în vârstă de 45 de ani, care a implorat cu lacrimi în ochi ca medicii să nu-i amputeze brațul. Și șeful Secţiei de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă de la Spitalul Judeţean Braşov, medicul Dan Grigorescu, a sperat ca după operații multiple să poată face minuni cu brațul femeii, dar din păcate și medicina este de multe ori limitată. După 10 operații mâna Marilenei este nefuncțională.

Cu toate acestea, medicii care i-au evaluat capacitatea de muncă au concluzionat că femeia are doar o ”deficiență funcțională minimă”.

O asemenea decizie a stupefiat atât pe femeia în cauză cât și pe medicul Dan Grigorescu, care a ținut să facă plublică povestea revoltătoare a femeii pe care chiar el a operat-o. Pe pagina sa de Facebook, chirurgul a scris indignat că specialiștii care au făcut evaluarea trebuie să răspundă pentru indiferența cu care dau asemenea decizii neconforme cu realitatea.

Pentru a fi înțeles cât mai bine de către oricine vizualizează pagina sa de Facebook, medicul expune întreaga poveste a acestui caz incredibil.

”În urmă cu vreo doi ani, o femeie devenea victima unui accident de muncă, prin prinderea mâinii drepte, dominante (a tuturor celor 5 degete şi a palmei) la un calandru fierbinte dintr-o călcătorie industrială. Rezultatul final, obţinut după mai mult de 10 intervenţii chirurgicale succesive, este cel din imagini. Atât s-a putut. Eforturile au fost mari, deoarece pacienta a vrut să aibă cât mai mult din mâna originală. Numai că o are, cum spunem, noi, plasticienii, mai mult <la inventar>, pentru că nu este funcţională aproape deloc. E însă deosebit de importantă pentru pacientă din punct de vedere psihologic, atât timp cât nu se uită lumea la ea ca la circ, aşa cum ar fi dacă i-ar lipsi de tot. Sau aproape deloc”, a explicat Dan Grigorescu.

Cât privește despre episodul în care medicii comisiei de evaluare au concluzionat cazul, chirurgul afirmă: ”Evident că a venit şi momentul evaluării de către specialiştii în domeniu la nivel naţional a capacităţii de muncă şi, evident, şi a încadrării într-una din variantele de pensie de boală cuprinse în lege. Verdictul? Deficienţă funcţională minimă! Fără pensie de boală! <V-au rămas falange la degete!>- i-au spus, doct, unii din comisie, fără să-i examineze funcţiile actuale ale restului de mână, mai întâi strivită şi arsă, iar mai apoi reconstruită în multe ore de intervenţii chirurgicale. <Nu aveţi decât 40% deficit, aşa că, asta e!>- au concluzionat, în dispreţ faţă de situaţia definitivă a pacientei, unii ăia”, a scris, revoltat, Dan Grigorescu.

Glumind amar, doar ca să atragă atenția medicilor evaluatori de nepăsarea și reaua voință de care au dat dovadă, medicul Grigorescu a spus că poate ar fi fost mai bine ca Marilenei să i se fi amputat mâna și poate în felul acesta ar fi primit și ea o amărâtă de pensie de invaliditate.

“Oameni buni! Toată lumea medicală ştie că o structură fără funcţie nu are, practic, nicio valoare în afară de cea psihologică (hai să vă dau, în trecere, exemplul reconstrucţiei de sân după îndepărtarea celui original în cancerul mamar). Ce să mai spunem despre mână, care la om este organul esenţial al muncii? Dacă nu poate <prinde> nimic cu ea, chiar <întreagă> fiind, cu toate degetele şi falangele <originale> (ce aţi zice, de pildă, de o mână paralizată?), poate oare cineva de pe Pământul ăsta munci? Adică dăm ajutor social unor persoane integre fizic 100% şi nu dăm o amărâtă de pensie unuia care s-a nenorocit la muncă? Ruşine să ne fie! Zău că, în asemenea circumstanţe, mă încearcă rău de tot regretul că nu i-am amputat Marinelei Farcaş încă de la început mâna şi ne-am chinuit (şi noi, cei din echipa medicală şi pacienta, atâta amar de timp)! Măcar avea de-o pensie, acolo”, a scris Dan Grigorescu.

Revoltat, doctorul Dan Grigorescu încheie transmițându-le ”specialiștilor” din comisia de evaluare “să le fie ruşine” și deasemenea: “Aşa nu se mai poate! Am lăsat să treacă suficient timp pentru ca aceia care ar fi putut face ceva la modul omeniei profesionale s-o facă. N-au făcut-o! Pentru asta, voi ăia, medici ca şi mine, aveţi lipsa mea definitivă de stimă!

În finalul postării, medicul braşovean a precizat că pacienta sa intenţionează să-i dea în judecată pe specialiştii care i-au evaluat capacitatea de muncă, spunând că “sper să aflaţi şi voi ce preţ au lacrimile pe care abia poţi să ţi le ştergi cu o mână ca asta”.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *