Încă o încercare de a obține extrădarea lui Sebastian Ghiță

Foto: RTV.net

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, va avea luni, 26 martie,mai multe întâlniri oficiale cu reprezentanți ai ministerului Justiției din Serbia. Printre întâlnirile oficiale programate, Tudorel Toader a afirmat duminică, la plecarea din România, că va avea o întrevedere și cu omologul său sârb cu, care va avea , pe lângă discuţiile legate de instrumentele juridice de cooperare, și o discuție cu privire la cazul Sebastian Ghiță.

“Lunea viitoare, pe 26 (martie – n.r.), la ora 10,00, voi avea o întrevedere cu ministrul Justiţiei din Serbia. Evident, vom discuta instrumentele juridice de cooperare dintre cele două state, dar inevitabil va fi şi subiectul acesta (Sebastian Ghiţă – n.r.). În aceeaşi zi, la orele 11,30, voi avea o întrevedere oficială şi cu preşedintele Curţii Constituţionale din Serbia. Noi, sigur, nu putem lua nicio măsură, nu putem face niciun demers de natură să suprapună, să afecteze activitatea judecătorului independent, ca şi judecătorul din România, judecător din Serbia”, declara Tudorel Toader.
La aflarea veștii că ministrul Tudorel Toader vine în Serbia, Sebastian Ghiță a afirmat că intenționează să-i înainteze acestuia un memoriu.

“Mă miră cum domnul Tudorel tot plimbă ideea: Mă duc în Serbia după Ghiţă. Cu ce domnule Tudorel? Cu probele false ale lui Onea (procurorul-şef al DNA Ploieşti) şi ale lui Portocală (Mircea Negulescu – n.r.)? Pai după ce le-ai făcut raport şi ai sesizat Inspecţia Judiciară, acum umbli prin Serbia cu probele lor false? (…) Abia aştept să ajungă aici (Tudorel Toader – n.r.), că eu la Consulat sau la Ambasadă nu pot să mă duc, dar când intră pe treptele Ministerului Justiţiei pot să mă duc şi să îi dau un memoriu în mână. Mă gândesc că domnul Tudorel Toader nu o fi văzut, n-o fi trăit în România luna asta”, a declarat Sebastian Ghiţă la România TV.

Fostul deputat a mai spus că procedează astfel deoarece nu are încredere în ministrul Tudorel Toader deoarece acesta este duplicitar: “Ştiţi ceva şi cu Tudorel Toader? Ori în căruţă ori în teleguţă. Că aşa duplicitar nu prea mai merge”, a spus Ghiţă.

În acest context, chiar și ministrul Toader a recunoscut că România deși are o anume colaborare pe linie juridică cu Serbia, totuși, nu poate trata subiecte sensibile, cum ar fi extrădarea unei persoane, decât în condiții amiabile și legale.

“Nici ministrul Justiţiei din România, nici instanţele din România nu pot interveni, nu pot genera măsuri de accelerare a soluţionării cauzei de către instanţa competentă din Serbia. Cu atât mai mult, cu cât este vorba despre un condamnat aflat într-o ţară străină, o altă ţară cu care noi avem instrumentele juridice penale de cooperare. Ce putem să facem noi şi ce, zic eu, că am făcut, Ministerul Justiţiei şi instanţele naţionale, cu promptitudine am răspuns la toate solicitările pe care le-au formulat”, preciza ministrul.
Amintim că Sebastian Ghiţă este judecat în România pentru mai multe infracțiuni, pe rolul instanțelor de judecată fiind mai multe dosare penale. Pe numele lui Sebastian Ghiță a fost emis un mandat de arestare, dar pentru ca acesta să poată fi aplicat este necesar ca autoritățile din Serbia să accepte extrădarea acestuia.

Ghiță a fugit din ţară în decembrie 2016, fiind prins în Serbia în luna aprilie a anului trecut, de unde autorităţile române încearcă să îl extrădeze.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *