Singurătatea poate fi cauza îmbătrânirii premature, obezității, diabetului și bolilor cardiovasculare

Foto: Divahair.ro

Foto: Divahair.ro

Perioada Sărbătorilor este una dintre cele mai grele din an pentru persoanele singure. Ne amăgim în fiecare zi că anul viitor va fi mai bine, că nu vom mai fi singuri, că vom face altfel de cum am făcut până acum şi poate vom trăi fericirea adevărată. Aşteptăm în fiecare an, femei şi bărbaţi în egală măsură, să vină omul, momentul potrivit cu noroc în dragoste şi şansa să fie de partea noastră. Dar ce facem dacă toate acestea întârzie să apară, anii trec, sărbătorile vin şi se duc haotic, irelevant şi inexplicabil atunci când ne întrebăm “de ce mi se întâmplă tocmai mie”, “cu ce am greşit eu”, “ce mi-am dorit şi ce am primit de la viaţă”.

Psihobiologii au demonstrat că singurătatea de lungă durată nu numai că face să te îmbolnăveşti, ci chiar te poate omorî. Singurătatea transmite semnale hormonale greşite, redispune moleculele genelor care controlează comportamentul şi „deranjează” alte sisteme. Izolarea emoţională este un factor de risc în dezvoltarea anumitor boli. Se pare că singurătatea provoacă, sau cel puţin agravează, boli precum Alzheimer, obezitate, diabet, boli cardiovasculare, boli neurodegenerative şi contribuie la metastazierea cancerului.

Un studiu recent făcut de cercetătări din Marea Britanie a avut în vedere 479.000 de persoane chestionate pentru a afla dacă se simt “izolate social” (câte persoane frecventează şi cât de des ies în societate) şi dacă se simt singure.

“Izolarea socială pare să fie un factor de risc de mortalitate independent ca urmare a unui infarct sau a unui AVC”, au precizat ei. Studiul a încercat să izoleze acest factor de celelalte riscuri.

Şi s-a dovedit că, într-adevăr, singurătatea este similară altor riscuri ce afectează inima, precum un mod de viaţă nesănătos (tabagism, alimentaţie dezechilibrată, lipsă de exerciţiu fizic), o sănătate mentală deficitară şi sărăcie.

Oricare ar fi definiţia ei, gradul de singurătate variază în funcţie de vârstă, iar cei mai expuşi la aceasta sunt persoanele în vârstă.

Ştiind cât de dăunătoare poate fi singurătatea, psihologii recomandă schimbarea mentalităţii în ceea priveşte viaţa şi sănătatea. Un animal de companie, încadrarea într-o echipă de sport, aderarea la o biserică sau încrederea în Dumnezeu, sunt doar câteva dintre soluţii în combaterea singurătăţii şi a efectelor ei.

Elena Jula

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *