Dezastru ecologic în Rezervația Naturală Cheile Lăpușului, din Maramureș

Foto: Digi24.ro

Pe 27.03.2018, în jurul orei 3.30 dimineața, la Mina Băiuț, galeria ”Breiner Orizont 0”, din cauza unei viituri de apă de mină, digul de la intrarea în galerie a fost distrus. Alertați de o bubuitură puternică și de culoarea alarmantă a apei râului, localnicii au sunat imediat la 112.

Din estimările făcute de Asociația Națională de Combatere a Braconajului și Poluării peste 1,5 tone de pește a murit datorită asfixierii mecanice, din cauza lipsei de oxigen din apă. De asemenea, mai multe familii de castori, specie protejată, și sute de păsări din specii rare au murit din cauza apei poluate cu resturi de metale din mina Băiuț.

Apele poluate ajunseseră până la drumul județean. Cu toate acestea, chiar dacă în zonă se puteau vedea mai mulți copii rromi care adunau în saci pești morți, Prefectura Maramureș a afirmat că evenimentul nu este chiar atât de grav.

„La debuşarea din galerie, apa prezenta o culoarea roşiatică, specifică coloristicii metalelor existente în perimetrele miniere Văratic, Cizma şi Breiner. Drumul judeţean a fost spălat pe o lungime de 400 de metri. La această oră, fenomenul deversării accidentale de ape de mină este în diminuare. Echipele de intervenţie s-au deplasat pe cursul râului şi nu au constatat şi înregistrat, ca efect al deversării accidentale, mortalitate piscicolă în râul Lăpuş”.

Foto: citynews.ro

Asociația Națională de Combatere a Braconajului și Poluării (ANCBP) trage, însă, semnale de alarmă.

”Tot râul este afectat. Situația mortaliății piscicole nu o știm încă pentru că monitorizăm în continuare situația, este greu de estimat, dar se poate numi, din păcate, dezastru ecologic în rezervație și pe râul Lăpuş”, a declarat Viorel Coroian, președintele Asociației Pescuit Sportiv CL.

Localnicii spun că situaţia gravă se repetă. Este deja a patra oară când apele poluate se deversează în râul Lăpuş, însă primarul din Băiuţ nu îşi face griji, chiar dacă au fost afectate și suprafeţe de teren aflate în vecinătatea galeriei cu apa de mină care are o culoare roșiatică specifică. Ei se tem că apa poluată le va distruge culturile şi le va ucide animalele.

Bineînțeles, au fost anunțate instituțiile abilitate și la fața locului s-au deplasat reprezentanți ai Companiei Remin și ai I.S.U. Maramureș, Administrația locală, S.G.A. Maramureș și Garda de Mediu Maramureș.

Echipele de intervenție sosite la fața locului au deviat apele de mină spre pârâul Lăpuș, afluent al Someşului și s-a degajat zona de materialul antrenat de viitură. În prezent debitul de apă de mină a revenit la normal, iar angajaţii C.N.M.P.N. REMIN S.A. Baia Mare au intervenit pentru curăţarea materialului evacuat şi refacerea traseului de evacuare a apelor de mină către emisar.

Cauzele dezastrului ecologic care s-a produs în zona minei Băiuț au fost explicate de Compania Conversmin într-un comunicat de presă: ”O posibila cauza a acumularii mari de apa din spatele digului se datoreaza patrunderii in subteran  a apelor de suprafata rezultate din topirea zapezii, perimetrul minier avand foarte multe zone de surpare de mari dimensiuni”, a declarat directorul general Purcaru Stamin Ion.

În urma evenimentului au fost prelevate probe de apă pentru evaluare iar în prezent, situația este monitorizată. De asemenea, întregul tronson al râului Lăpuş, aval de localitatea Băiuţ, până la confluenţa cu râul Someş este monitorizată şi periodic vor fi prelevate probe de apă care vor fi analizate în laboratorul Sistemului de Gospodărire a Apelor.

Potrivit ANCBP,  pentru ca urmările dezastrului ecologic din zona minieră Băiuț să dispară complet va trebui să treacă mult timp, chiar și câțiva ani.

Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *