Creștinii ortodocși serbează în Duminica Floriilor Intrarea Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim

Foto: svetlo.vjere.com

Foto: svetlo.vjere.com

Cu o săptămână înainte de Paşti, în Biserica Ortodoxă se prăznuieşte sărbătoarea Intrării Mântuitorului în Ierusalim, care are la bază evenimentul intrării triumfale a Mântuitorului în Ierusalim înainte de Patimile şi Învierea Sa din morţi. Duminica Floriilor este unul din cele zece praznice împărăteşti în cinstea Mântuitorului.

Prin această intrare în Ierusalim a Domnului nostru Iisus Hristos, se împlinea una din proorocirile mesianice ale Vechiului Testament, şi anume cea a proorocului Zaharia, făcută cu 500 de ani înainte de naşterea Domnului, prin care spunea: ,,Bucură-te foarte, fiica Sionului, căci iată împăratul tău vine la tine drept şi biruitor: smerit şi călare pe asin, pe mânzul asinei”. Cu şase zile înainte de Paştele iudaic Iisus venise în Betania unde era Lazăr, pe care-l înviase din morţi, iar a doua zi a intrat în Ierusalim.

Conform profețiilor prezente în Vechiul Testament, Iisus își pregătește singur intrarea ca să fie recunoscut ca fiind Mesia, după cum însuși Legea spunea. Mântuitorul este aclamat de mulți credinciosi care aveau în mâini ramuri de măslin și de finic. Aceștia, văzându-L, au început să strige: „Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului.” Credincioșii rosteau aceste cuvinte deoarece simțeau că Dumnezeu s-a pogorat din Ceruri și a venit pe pământ pentru a-i mântui. Dar să nu uităm, că același popor care-L slăvise și-L primise ca pe un împărat, peste câteva zile va striga, incitat de farisei și de cărturari: “Răstignește-L! Răstignește-L!”.

Această zi este denumită și ”Ziua candidaților” pentru că mulți creștini doreau să fie botezați peste an. Legătura dintre Taina Botezului şi sărbătoarea Floriilor este exprimată de cuvintele: „Îngropându-ne împreună cu Tine prin Botez, Hristoase Dumnezeul nostru, vieţii celei fără de moarte ne-ai învrednicit cu Învierea Ta” (troparul Utreniei praznicului).

În fiecare an de Florii se fac procesiuni, acestea rememorând intrarea triumfală a lui Iisus Hristos în Ierusalim. Acum, peste veacuri, pelerinii refac, pe jos, drumul triumfal, cu tristeţea care premerge Patimile Domnului, dar şi cu bucuria care prevesteşte Învierea Sa.

În Duminica Floriilor, oamenii obișnuiesc să meargă la biserică cu prilejul acestei sărbători pentru a sfinți ramuri de salcie care urmează să fie puse la tocurile ușilor și ferestrelor, la streașină, la intrarea în grajd, la icoane, ori chiar pe morminte. Motivul pentru care credincioșii fac acest lucru are de-a face cu credința lor că după sfințirea ramurilor de salcie vor fi apărați de boli, casele le vor fi apărate de evenimente rele, le va aduce liniște și prosperitate în cămine.

Sărbătoarea de Florii are o mare însemnătate religioasă pentru toţi credincioşii, dar de-a lungul timpului i s-au adăugat şi numeroase superstiţii populare.

În Duminica Floriilor, fetele care vor să se mărite trebuie să scoată la soare zestrea pentru a chema ursitul. De Florii e bine să aeriseşti toate hainele. Bătrânii spun că este interzis să te speli pe cap, pentru că vei albi de timpuriu. Cine se încinge peste mijloc cu salcie sfinţită, va fi ferit de dureri, iar cine înghite în aceasta zi trei mâţişori de salcie sfinţită nu va suferi de dureri de gât. Salcia se foloseşte şi în scopuri comerciale, animalele, înainte de a fi duse la târg la vânzare, trebuie atinse cu salcia, pentru a atrage cumpărătorii.

Mâţişorii se folosesc pentru a îndepărta furtunile şi grindina. Vara, când vremea este urâtă, se pun mâţişori pe foc, pentru ca fumul acestora să alunge trăsnetele şi fulgerele

Este bine să se mănânce peşte, deoarece, cum se spune, este dezlegare la peşte. Se spune că tot ce se găteşte din peşte în această zi are puteri tămăduitoare. De aceea, cine mănâncă peşte în Duminica Floriilor se va lecui de orice boală.

Din seara de duminică, bisericile încep să săvârșească slujbe numite denii. În aceste slujbe putem regăsi toate momentele remarcabile din viața Mântuitorului nostu de la intrarea Acestuia în Ierusalim și până la Învierea Sa din morți.

Dintre cei aproape 1,5 milioane de români aniversaţi de Florii, aproximativ 630.000 sunt bărbaţi, iar peste 850.000 sunt femei. Le uram tuturor sărbătoriților, ”La mulți și fericiți ani! ”

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *