Ioan Aurel Pop a fost ales în funcția de președinte al Academiei Române

Foto: transparent news.ro

Academician, istoric, profesor universitar și rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Ioan Aurel Pop a fost ales joi, de Adunarea Generală a Academiei Române, cu 86 de voturi în funcția de președinte al Academiei Române. Bogdan Simionescu (în prezent vicepreședinte al forului), istoricul Ioan Aurel Pop (foto) şi Victor Voicu (actual secretar general) au candidat astăzi pentru preşedinţia Academiei Române. Contracandidatul său din turul al doilea – Victor Voicu – a obţinut 56 de voturi. În prezent, Academia Română are 202 de membri activi.

Ne gândim la binele instituţiei, la reprezentarea ei onorabilă şi demnă şi în ţară şi peste hotare, la reluarea de către Academie a rolului pe care l-a jucat de-a lungul acestei istorii când s-au înfăptuit împliniri deosebite, ca aceea de la 1918 şi altele”, a declarat IoanAurel Pop chiar înainte de numărarea voturilor.

Ioan Aurel Pop s-a născut în satul Sântioana, județul Cluj. Primii 8 ani de școală (1962-1970) i-a făcut la Brașov. A continuat apoi la Liceul Andrei Șaguna din Brașov, pe care l-a terminat ca șef de promoție. A urmat cursurile Facultății de Istorie și Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, pe care le-a încheiat ca șef de promoție. În 1989 și-a susținut teza de doctorat intitulată „Adunările cneziale din Transilvania în secolele XIV-XVI“.

Activitatea sa didactică este foarte bogată: asistent, lector, conferențiar; din 1996, este profesor la Departamentul de istorie medievală, premodernă și istoria artei a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, iar din 2012 este rector al acestei universități. În perioada 1994-1995 a fost directorul Centrului Cultural Român din New York, iar între 2003 și 2007 directorul Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția.

În 2001 când a devenit membru corespondent al Academiei Române, era cel mai tânăr membru al acestui for. În anul 2010 a fost ales membru titular al Academiei Române în cadrul Secției de științe istorice și arheologie.

În anul 2012, Acad. Ioan-Aurel Pop a fost ales rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și a fost reales în anul 2016. În acea perioada a fost ales și membru de Onoare al Academiei de Științe a Moldovei (2015), și membru titular al Accademia Nazionale Virgiliana din Mantova (2015).

Este vorbitor de franceză, engleză, italiană, germană și maghiară, fapt care l-a ajutat foarte mult în cariera sa didactică.

A fost distins cu Premiul George Barițiu al Academiei Române (1991), Premiul de excelență al Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni (2011) și Premiul Media de Excelență, din partea ziarului „Gazeta de Cluj” (2011).

De asemenea, a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler din partea Președintelui Românei (2010), Ordinul de Onoare din partea Președintelui Republicii Moldova (2010), Medalia „Crucea Transilvană” din partea Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului (2014), Comandor al Ordinului Militar de România (2014), Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler (2015), Medalia „Crucea Şaguniană pentru laici” din partea Mitropoliei Ardealului (2015), Diploma „Meritul Academic” din partea Academiei Române (2015), Medalia „Crucea Nordului pentru mireni” din partea Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord (2016), Ordinul „Palmes Academiques” în grad de Cavaler din partea Republicii Franceze (2016) și Ordinul “Steaua Italiei”, în grad de Comandor din partea Republicii Italiene (2016).

Autor a peste 50 de cărți, ediții de izvoare istorice, tratate și manuale universitare, volume îngrijite și a peste 300 de studii, articole, recenzii, dări de seamă, cronici în volume separate, reviste de specialitate și publicații de cultură.

Temele principale ale cercetărilor sale sunt reprezentate de investigarea unor aspecte majore din istoria medievală a românilor și a Europei Centrale și de Sud-Est: instituțiile medievale românești, adunările cneziale și nobiliare, formațiunile politice româno-slave din Transilvania secolelor IX-XIV, raporturile românilor din Transilvania cu spațiul românesc extracarpatic, influența bizantină asupra românilor nord-dunăreni, raporturile Transilvaniei cu Europa Centrală și Occidentală sau structura etnică și confesională a Transilvaniei și a Ungariei în Evul Mediu.

Mandatul de preşedinte al Academiei Române are o durată de patru ani, iar un membru titular poate deţine această funcţie de două ori.

Preşedintele îşi va prelua prerogativele după 15 zile de la data alegerilor.

Pe data de 20 aprilie vor avea loc alegerile pentru celelalte funcţii din Biroul de Prezidiu: patru vicepreşedinţi şi un secretar general.

Lucian Ionescu

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *