Cadrele sanitare trebuie să decidă: ”ori la stat, ori la privat”

Foto: vreauundoctor.ro

Foto: vreauundoctor.ro

Sub sloganul ‘Sănătate pentru toţi’, Ziua Mondială a Sănătăţii din acest an a evidențiat importanţa accesului tuturor oamenilor la servicii esenţiale de sănătate. În fiecare an, ziua de 7 aprilie, care marchează data înfiinţării Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), este un prilej de conştientizare a marilor probleme de sănătate cu care se confruntă omenirea. În 1948, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a găzduit prima întrunire la nivel mondial dedicată sănătăţii, în cadrul căreia s-a hotărât aniversarea, la 7 aprilie a Zilei mondiale a sănătăţii. OMS este o instituţie specializată a Naţiunilor Unite, fiind creată la 22 iulie 1946, cu sediul la Geneva.

În acest an OMS şi-a propus să atragă atenţia asupra necesităţii accesului la serviciile esenţiale din domeniu, în condiţiile în care cel puţin jumătate din populaţia lumii nu beneficiază de asemenea servicii.

“Poate cel mai important pas pentru a ajunge la acoperirea universală şi accesul universal la serviciile de sănătate este recunoaşterea că sănătatea nu este un bun comercial, aceasta fiind un drept al oricărui cetăţean şi chiar o datorie a statului la care cetăţeanul plăteşte taxe. Exista multe aspecte de abordat despre acest subiect şi există multe păreri de luat in considerare, dar esenţa problemei pentru o ţară ca România, în care finanţarea sistemului sanitar este cu mult sub media Europeană / cap locuitor, este faptul că banii alocaţi sistemului sanitar trebuie să fie folosiţi în cel mai bun mod pentru acoperirea necesităţilor populaţiei şi nu a profitului furnizorilor de servicii de sănătate”, subliniază şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, într-o postare pe Facebook.

Ziua Mondială a Sănătății abordează în fiecare an, câte un subiect de importanță majoră, ce afectează sănătatea globală, în 2018 tema campaniei de informare-educare fiind „Acoperirea Universală cu Servicii de Sănătate” (UHC).

Potrivit raportului de monitorizare a UHC, România are un indice de acoperire a serviciilor de sănătate mult sub media europeană. Motivele sunt multiple. De la gradul de finanțare insuficient sau acolo unde există este prost gestionat, până la teama oamenilor săraci că nu au bani pentru a putea acoperi plata unor servicii care ar trebui să fie gratuite , toate acestea contribuie la indicele slab de beneficiere a serviciilor de sănătate. Un alt factor foarte important, deloc de neglijat, care de multe ori în atare situații este esențial pentru foarte mulți bolnavi este șpaga pe care pacienții o oferă cadrelor sanitare, indiferent ca este vorba despre asistente sau medici. Este o realitate care există și doar ”politica struțului” adoptată tacit în țara noastră ne determină să nu amintim despre ea.

Indiferent de statutul economic sau social, de vârstă sau de rezidenţă, întreaga populaţie trebuie să aibă asigurat accesul la servicii medicale. Numai împreună cu toţii – pacienţi, cadre medicale, autorităţi sanitare, autorităţi locale – vom putea avea grijă de sănătatea noastră”, afirmă ministrul Sănătății, Sorina Pintea, într-un mesaj dedicat Zilei Mondiale a Sănătăţii.

De asemenea, în mesajul său, Sorina Pintea, a mai afirmat că după majorările salariale de la 1 martie speră să nu mai audă de bani daţi de pacienţi personalului medical, creşterea salariilor fiind un pas “important” spre rezolvarea lucrurilor.

“Eu sper că odată cu majorarea salarială de la 1 martie aceste lucruri să se schimbe şi să nu mai auzim despre aceste lucruri. Nu cred că se vor schimba toate de la bun început, cred că lucrurile vor fi pe parcurs rezolvate”.
Pentru rezolvarea acestei practici de multe ori dusă până la sacrificii greu de imaginat din partea bolnavilor și a familiior acestora, Raed Arafat a avansat o posibilă variantă.

“Pasul de a creşte veniturile personalului din sănătate este unul foarte important însă acesta trebuie să vină şi cu alte măsuri, una şi cea mai importantă din punctul meu de vedere este delimitarea sectorului privat comercial de cel public şi stabilirea unor reguli foarte clare care să ajungă chiar şi la interdicţia de a lucra simultan în ambele sectoare, neştiind niciodată dacă medicul sau asistentul este loial locului de muncă din sectorul public şi dacă într-adevăr acesta deserveşte interesul pacienţilor corect sau încearcă să-i plimbe între cele două sectoare şi să-i facă să plătească cât mai mult posibil fără a ţine cont de posibilităţile lor şi problemele lor. Indiferent de discuţiile despre salarii şi sporuri din aceste zile, în general veniturile din sistemul public de sănătate încep să atingă un nivel decent şi suficient de ridicat astfel încât să fie momentul zero pentru a decide între a lucra într-un sector sau altul, dar nu paralel în cele două”.afirmă şeful DSU.

Realitatea este că de multe ori pacienții sunt depistați în sectorul de stat, ca având diferite afecțiuni și sunt îndrepați către sectorul privat unde medicul are un interes financiar evident. De multe ori din cauza acestei practici foarte costisitoate pacienții ajung prea târziu ca să mai poată fi tratați eficient.

Raed Arafat atrage atenţia că sistemul sanitar, cu excepţia urgenţei, este greu accesibil, iar indiferent unde merge pacientul la un moment dat se vede “obligat să plătească sume importante din buzunar” pentru a putea să aibă acces la investigaţii şi anumite servicii esenţiale diagnosticului şi tratamentului şi care în mod normal trebuie să fie acoperite prin asigurările de sănătate publice.

“Dezbaterea pe această temă trebuie să fie una extrem de amplă şi serioasă având pacientul în centrul de interes. Probabil că va fi nevoie de o amplă reaşezare a sistemului sanitar, astfel încât să asigurăm un acces universal echitabil populaţiei din România, indiferent de statul social şi nivelul de sărăcie. Primul pas însă este necesitatea recunoaşterii ca există într-adevăr o problemă gravă în ce priveşte accesul chiar şi la serviciile de bază în domeniul sanitar şi că există soluţii care nu necesită neapărat bani mai mulţi cât necesită ele o voinţă politică de a susţine o schimbare radicală în asigurarea asistenţei sanitare, departe de interesele comerciale şi mai aproape de interesele populaţiei!”, punctează Raed Arafat în mesajul său cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *