Călătorii gratuite cu trenul în Europa

Foto: Adevarul.ro

Dacă ai împlinit 18 ani și ești dornic să cunoști mai multe țări din Uniunea Europeană acum ai o oportunitate foarte bună să-ți îndeplinești visul. Tinerii născuți în anul 2000 pot să aplice pe site-ul Comisiei Europene pentru obținerea unui permis de 30 de zile cu ajutorul căruia pot circula gratuit pe toate rutele feroviare din toate țările membre UE. În urma unei selecții efectuată de o comisie a CE, tinerii selectați pot intra în posesia unui asemenea permis.

Ramura executivă a UE a alocat 12 milioane de euro pentru a furniza între 20.000 şi 30.000 de permise Interrail pentru tinerii europeni care împlinesc 18 ani anul acesta, care le permite utilizatorilor să circule aproape cu orice tren din Europa.

Eliberarea legitimațiilor Interrail este o inițiativă europeană care țintește să „le ofere tinerilor europeni oportunitatea de a explora Europa, dar şi de a se conecta mai bine cu identitatea europeană pentru a înţelege valorile de bază ale Uniunii Europene”.

România făcând parte din UE, tinerii care împlinesc anul acesta vârsta de 18 ani, vor putea primi gratuit acest permis.

Trebuie reținut că valoarea unui astfel de permis este de 510 euro iar călătoriile cu trenul spre destinația aleasă trebuie să se încadreze în această sumă.

„„Este important să le oferim tuturor tinerilor oportunitatea de a-şi lărgi orizonturile prin experimentarea culturii altor state.Educația nu este doar ceea ce învățăm în sala de clasă, dar și ceea ce descoperim despre culturile și tradițiile celorlalte țări”, a declarat Tibor Navracsics, comisarul european pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport.

Comisia Europeană ia în calcul ca permisul de călătorie să fie valabil şi pentru alte mijloace de transport, precum feribotul sau autobuzul, în zonele cu reţeaua feroviară mai puţin dezvoltată.

Biletul este valabil inclusiv pentru modalități alternative de transport, precum ferryboat-ul sau autobuzele din Estonia, Letonia, Lituania, Malta sau Cipru.

Primii beneficiari ai programului vor putea călători cu biletul Interrail gratuit chiar din această vară.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *