Cartofi contaminați cu o bacterie ucigașă au fost depistați în portul Constanța

Foto: ptoducatoriagricoli.ro

Unul dintre alimentele de bază ale românilor este indiscutabil, cartoful. Producția de cartofi în țara noastră ne poziționează pe locul 6 în Europa după Germania, Polonia, Olanda, Marea Britanie şi Belgia.

Populația României, de 19 milioane de locuitori, are nevoie anual de aproximativ două milioane tone de cartofi, în timp ce producția este de aproape 3 milioane de tone. În România sunt 168.000 hectare cultivate cu cartofi. Atunci, de ce este nevoie să importăm anual aproape trei sferturi din necesarul de cartofi?

Fermierii se plâng că nu au spațiu de depozitare și acesta ar fi principalul motiv pentru care România preferă să importe cartofi de peste 30 milioane de euro anual.

Cum de mulți ani România este țara unde se poate aproape orice, noi importăm tot ce alte state refuză și asta pentru că suntem fruntași în Europa la luat șpagă și comisioane ilegale…dar cu acte ”în regulă”.

Totuși, se mai întâmplă și minuni. Autoritatea Naţională Fitosanitară, o instituţie subordonată Ministerului Agriculturii, a oprit în portul Constanţa o cantitate de 1.100 tone de cartofi de provenienţă Egipt, contamiaţi cu bacteria Ralstonia solanacearum, adică Putregaiul brun, care este extrem de periculoasă.

Inspectorii fitosanitari atrag atenţia că răpândirea acestei bacterii în România ar putea avea un impactul economic extrem de sever, din cauza riscului contaminării solului şi a apelor de suprafață.

„Impactul economic ar fi putut fi extrem de sever, având în vedere că la ora actuală nu există metodă chimică sau biologică pentru controlul acestui organism dăunător şi, mai mult decât atât, ar exista riscul contaminării solului şi a apelor de suprafaţă cu bacteria provenită din resturile rezultate în urma consumului cartofilor precum şi din cartofii deterioraţi şi evacuaţi ca resturi menajere”, spun reprezentanţii Ministerului Agriculturii.

Instituţia dă asigurări că nicio cantitate de cartofi contaminaţi nu a ajuns în magazinele din România, întreg transportul fiind oprit în port.

Măsura interdicţiei a fost luată în baza HG 563/2007 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 136/ 2000 privind măsurile de protecţie împotriva introducerii şi răspândirii organismelor de carantină dăunătoare plantelor sau produselor vegetale în România, art. 14 (19) lit. a.

Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *