Omenirea se află în faţa izbucnirii unui conflict mondial?

Foto: adevarul.ro

Situația conflictuală din Siria a generat temeri în întreaga lume.
La 8 aprilie, după bilanțul efectuat, 70 de persoane din oraşul sirian Duma au murit prin asfixiere şi alte câteva sute prezintă simptome precum convulsii şi salivă abundentă (spume la gură), specifice pentru expunerea la substanţe neurotoxice sau clor.
Ţările occidentale și SUA au ameninţat regimul sirian cu lovituri iminente după presupusul atac chimic ce a avut loc la începutul lui aprilie în enclava insurgentă Douma, atac pe care ele îl impută regimului de la Damasc.
Administraţia Bashar al-Assad şi Rusia au negat orice implicare în atacul cu arme chimice de la periferia Damascului. Mai mult chiar, Moscova afirmă că atacul chimic a fost comis de organizaţia umanitară insurgentă Căştile Albe, fiind o înscenare care ar urma să fie pretext pentru o operaţiune militară.
În timpul reuniunii Consiliului de Securitate ONU, diplomatul rus Vasili Nebenzia i s-a adresat direct ambasadorului SUA, Nikki Haley: “Ameninţările pe care le proferaţi faţă de Siria ar trebui să ne facă pe toţi să fim foarte îngrijoraţi, pe toţi, deoarece este posibil să ne aflăm în pragul unor evenimente foarte triste şi grave. Vă cer încă o dată, vă implor, să nu aplicaţi planurile pe care le pregătiţi în prezent pentru Siria”.
Preşedintele american s-a consultat cu Franţa şi Marea Britanie pentru o ripostă militară multinaţională în Siria, iar acum lumea aşteaptă cu sufletul la gură decizia preşedintelui Trump privind un atac armat asupra Siriei. Liderul de la Casa Albă a declarat pe Twitter că situația conflictuală din Siria a generat temeri în întreaga lume. că relaţiile SUA-Rusia sunt la cel mai periculos nivel din istorie, adăugând că rachetele americane, „noi, drăguţe şi inteligente, vor veni asupra Siriei”.
Premierul Theresa May a convocat, joi, miniştrii britanici într-o şedinţă specială pentru a discuta dacă Marea Britanie se va alătura Franţei şi Naţiunilor Unite într-o posibilă operaţiune militară în Siria, relatează site-ul agenţiei Reuters.
“Americanii ştiu că noi suntem în Siria, aş vrea să existe discuţii prin canale specifice pentru a evita evoluţiile periculoase. Riscul escaladării crizei este mai mare decât spaţiul Siriei, întrucât armata noastră este acolo… Deci, situaţia este foarte periculoasă. Din păcate, nu putem exclude nicio posibilitate, deoarece am văzut mesajele care vin de la Washington. Sunt foarte beligerante”a atras atenţia Nebezia.
Administraţia Vladimir Putin a avertizat Washingtonul că armata rusă va doborî rachetele lansate de SUA şi va ataca sistemele de lansare, recomandând Statelor Unite să atace terorişti, nu guverne legitime.
“Rachetele inteligente trebuie să vizeze terorişti, nu o administraţie legitimă care luptă de ani întregi împotriva terorismului”, a declarat miercuri Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe.
“Nimeni nu le-a dat liderilor occidentali dreptul de a-şi atribui rolul de jandarmi ai lumii, în acelaşi timp de anchetator, de procuror, de judecător şi de călău. Poziţia noastră este foarte clară şi concretă: nu dorim o escaladare”, a subliniat Zaharova.
Ca primă măsură, distrugătorul Donald Cook, aparţinând Forţelor Navale americane, a fost trimis în estul Mării Mediterane, în largul Siriei. În plus, potrivit Forţelor Navale americane, în largul Siriei va fi trimis şi portavionul Harry S. Truman, însoţit de grupul naval aferent.
Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *