Alianța SUA-Franța-Marea Britanie consideră că atacul asupra Siriei a fost un succes și nu exclude și alte intervenții militare

Foto: Stirileprotv.ro

Operațiunea militară a alianței SUA-Franța-Marea Britanie ce a avut loc sâmbătă, în jurul orei 4.00 dimineața, din Siria, a fost considerată un succes. Cel puțin, aceasta este opinia membrilor alianței, considerând că ”obiectivele au fost îndeplinite”. Președintele Franței, Emmanuel Macron, în convorbirea telefonică pe care a avut-o cu președintele SUA, Donald Trump și premierul britanic, Theresa May, și-a exprimat mulțumirea cu privire la ”excelenta coordonare” a forțelor armate ale alianței în acțiunea militară comună de sâmbătă dimineața din Siria.
Ulterior, preşedinţia franceză a apreciat într-un comunicat citat de AFP că “acum Consiliul de Securitate al ONU trebuie să reia iniţiativa privind problemele politice, chimice şi umanitare din Siria, pentru a asigura protecţia populaţiei civile şi pentru ca ţara să îşi redobândească în sfârşit pacea”.
Totodată, Consiliul de Securitate al ONU nu a adoptat proiectul de rezoluţie propus sâmbătă de Rusia, care condamnă Statele Unite, Franţa şi Regatul Unit pentru loviturile aeriene asupra unor ţinte din Siria. În favoarea rezoluţiei au votat doar Rusia, China şi Bolivia. Alte patru ţări s-au abţinut, iar opt au votat împotrivă.
Pentru adoptarea unei rezoluţii a Consiliului sunt necesare nouă voturi din cele 15 şi trebuie să nu existe niciun veto din partea unuia din cei cinci membri permanenţi – SUA, Rusia, China, Regatul Unit şi Franţa.
În timpul operațiunii militare comune, aliații au evitat să facă victime în rândul ruşilor, prezenţi în număr mare în Siria, şi nici să nu le atingă bazele, pentru că asta ar fi dus la o confruntare directă Moscova-Washington.
Pentru a vedea o radiografie a atacului forțelor aliate din dimineața de sâmbătă, amintim că americanii au lansat rachete Tomahawk de pe trei distrugătoare: două în Mediterană şi unul în Marea Roșie. De la baza Al Udeid din Qatar, au ridicat bombardierele strategice B1 B, supranumite “The Bone” – ”Osul”. Ele au tras rachetele JASSM, cele pe care Trump le numea ”noi, frumoase şi inteligente”.
Franța a ridicat de la două baze de pe teritoriul propriu avioane de atac Rafale, echipate cu rachete Storm Shadow, iar de pe fregata Aquitaine, din Mediterană, au tras cu rachete Scalp.
Anglia a ridicat avioane Tornado de la baza cipriotă Akrotiri, care au lansat aceleași Storm Shadow.
Rachetele au distrus un centru pentru arme chimice de la marginea Damascului şi alte două depozite de lângă Homs.
În timp ce posturile de televiziune din țările aliate transmiteau știri despre succesul conjugat al operațiunilor militare din Siria, generalul rus  Serghei Rudskoi a declarat într-o conferință de presă că este mulțumit că nu s-au înregistrat victime în rândul populației civile sau armatei siriene, aceasta dând dovadă de un deosebit profesionalism. “Acest lucru demonstrează marea eficienţă a acestor sisteme (antiaeriene) şi excelenta instruire a personalului militar sirian format de specialiştii noştri”, a declarat generalul rus.
Potrivit sursei citate, apărarea antiaeriană siriană a reuşit să intercepteze 71 din cele 103 rachete de croazieră lansate asupra unor instalaţii ale regimului de la Damasc de către SUA şi aliaţii lor, declarație contrazisă de Pentagon.
De asemenea, surse oficiale americane au declarat că prin acțiunea militară de sâmbătă au fost distruse obiective unde se aflau materiale care ar fi putut fi folosite pentru producerea unor arme chimice, cum ar fi sarinul. Aceleași surse susțin că sarinul, o substanță neurotoxică periculoasă care produce contracţii ale pupilelor, convulsii şi afecţiuni ale sistemului nervos central, ar fi fost folosit atât în timpul atacului din regiunea siriană Douma, cât și  în atacul de anul trecut de la Khan Sheikhoun, care a provocat atunci primele represalii americane împotriva Siriei.
O anchetă a Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice ar putea determina exact ce substanţe s-au folosit la Douma, dar nu ar putea indica şi autorii atacului, a cărui existenţă este negată în continuare de Siria şi de Rusia.
După operațiunea militară a celor trei țări aliate, armata siriană a anunțat că ultimii rebeli din grupul Jaish al-Islam, au părăsit Ghouta.
”Nu este exclusă o nouă intervenție militară” au declarat americanii după atacul de sâmbătă dimineața, ei fiind hotărâți să repete o astfel de acțiune armată dacă regimul de la Damasc mai folosește arme chimice.
De asemenea, ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a avertizat că Idlib, oraşul din nord-vestul Siriei, capitală a provinciei cu acelaşi nume, ar putea fi ţinta următoarei ofensive a armatei. Regiunea Idlib are cea mai mare populaţie dintre cele pe care încă le mai controlează insurgenţii sirieni. Le Drian a afirmat că în prezent este vorba de aproximativ două milioane de locuitori.
În ultimii ani, în Idlib s-au refugiat zeci de mii de luptători rebeli şi de civili, pe măsură ce regimul de la Damasc a redobândit controlul asupra unor teritorii, cu ajutorul Rusiei şi al Iranului.
Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *