Planul Uniunii Europene de evitare a unui război în Balcanii de Vest

Foto: Gazetadesud.ro

Foto: Gazetadesud.ro

Situația politică europeană, precum și conjunctura internațională, dă de gândit conducerii de la Bruxelles care are în vedere, din ce în ce mai conturat, un plan de extindere a Uniunii Europene. Motivul punerii în aplicare a acestui plan este evitarea riscului de a izbucni un eventual conflict armat între unele țări din Balcanii de Vest. Potrivit președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, singura cale de a realiza acest plan este ca UE să-și deschidă urgent porțile.

Dacă nu ne deschidem spre ţările din acea regiune extrem de complicată şi tragică şi dacă nu le oferim o perspectivă europeană, vom asista la reizbucnirea războiului în acea zonă, aşa cum am văzut în anii 1990. Nu vreau să văd o revenire a războiului în Balcani, aşa că trebuie să ne deschidem către ei”, a declarat Juncker în Parlamentul European de la Strasbourg.

Nu aceeași părere o împărtășește Franța, dar și alte state din structura UE, considerând că o permisivitate prea grăbită a UE ar putea să creeze un dezechilibru în Europa, mai ales că 2019 reprezintă anul când Marea Britanie va părăsi definitiv Uniunea.

Să avem 30, 32 (de state membre) peste câţiva ani? Cu aceleaşi reguli, pur şi simplu nu este realizabil”, a declarat președintele Franței, Emmanuel Macron.

Adresându-se şi el marţi în plenul de la Strasbourg, preşedintele francez Emmanuel Macron s-a declarat de părere că Uniunea Europeană trebuie mai întâi să-şi îmbunătăţească guvernanţa internă înainte de a se deschide spre noi membri și a criticat ascensiunea „democrațiilor iliberale” chiar în sânul Uniunii Europene.

Datorită poziției categorice a Franței precum și a altor state care refuză extinderea UE, Jean Claude Juncker, și-a expimat îngrijoratea că UE este dominată de anumite țări, subliniind că blocul comunitar european „nu este doar un club franco-german”.

Europa nu este doar franco-germană. Suntem 28 de state membre”, a replicat Juncker președintelui francez Emmanuel Macron, afirmînd de asemenea că „Europa este un ansamblu”, chiar dacă Marea Britanie se pregătește pentru Brexitul de anul viitor.

Polonia, Italia şi Austria se numără printre statele din UE favorabile accelerării eforturilor de deschidere a blocului comunitar spre această regiune, în care influenţa Rusiei şi a Chinei se află în creştere.

Comisia Europeană urmează să publice săptămâna viitoare, marți, raportul referitor la progresele negocierilor cu statele din Balcanii Occidentali în vederea aderării la UE.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *