Paiele pentru pahare și bețișoarele pentru urechi, interzise în Marea Britanie

Foto: Agora.md

În fiecare secundă în apele oceanelor ajung 50 de kg de obiecte din material plastic care afectează sever viața marină. Se estimează că în oceanele lumii există 150 de milioane de tone de plastic. Plasticul se găseşte în stomacul balenelor şi al peştilor, ţestoasele sunt sufocate de pungile de plastic pe care le confundă cu meduzele sau se îneacă încurcându-se în plase, focile se îneacă cu inelele de plastic folosite la ambalarea dozelor de băuturi, iar în mijlocul Pacificului, puii albatroşilor mor în urma supra consumului de capace sau jucării din plastic.

Din cauza deșeurilor de plastic care poluează oceanele, în fiecare an mor aproximativ un milion de păsări marine, o sută de mii de mamifere marine și sute de tone de pești.

Pentru degradarea plasticelor este necesară o lungă perioadă de timp. Unii cercetători afirmă că ar fi vorba de peste 70-80 de ani, iar alții spun că ar fi nevoie de chiar mai mult. Desigur, și asupra sănătății oamenilor plasticul are un impact foarte dăunător.

Multe țări au testat multe metode prin care să limiteze folosirea plasticelor precum și reciclarea acestora.

De exemplu, reprezentanții Asociației Companiilor de Apă din Anglia, Water UK, și-au unit forțele cu membrii campaniei Refill în eforturile de a reduce deșeurile din plastic. În cadrul planului propus, locuitorii din toate orașele englezești vor avea acces la apă fără niciun cost până în 2021 printr-o rețea de magazine, cafenele, companii, autorități locale și fântâni publice. Prin acest program, populația nu va mai folosi zeci de milioane de PET-uri pentru apă de băut, ci vor folosi recipiente din sticlă, pe care le vor reumple ori de câte ori e nevoie.

Conform proiectului, oamenii vor putea găsi cel mai apropiat punct de reîncărcare, folosind o aplicaţie de pe telefon sau urmând indicatoarele şi afişele puse pe ferestrele localurilor.

Tot în acest sens, al renunțării la folosirea obiectelor din material plastic, Marea Britanie va interzice, începând de anul viitor (2019), beţişoarele de urechi, pungile de unică folosinţă, paiele pentru pahare, dar şi alte produse din plastic.

Anunțul a fost deja făcut de premierului britanic Theresa May, ca o măsură prin care se încearcă eliminarea poluării oceanelor.

De asemenea, Guvernul Scoției are pregătit un program prin care se va interzice fabricarea şi vânzarea beţişoarelor din plastic pentru curăţarea urechilor, într-un demers destinat reducerii cu 50% a poluării apei de către această ţară.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *