Rusia monitorizează tot ce mișcă în România și Marea Neagră

Comandamentul superior al forţelor aeriene ruse, a anunțat prin intermediul publicației Izvestia că în Crimeea au intrat în funcțiune cele mai moderne stații radar din lume, de tipul 55J6M ”Nebo-M”, dezvoltate de Institutul de Cercetări Naționale de Radio Nișni (NNIIRT) de la Nijni Novgorod.

Fostul şef al forţelor antiaeriene ruse, Aleksandr Gorkov, a declarat pentru Izvestia că, datorită acestor radare, Marea Neagră este astfel acoperită complet de un câmp radar.

Prin intermediul acestor radare, Rusia poate controla spaţiul aerian până în strâmtorile Bosfor şi Dardanele.

Sunt staţii radar de detectare pe distanţe lungi, care permit monitorizarea situaţiei aeriene, a activităţii aviaţiei şi pot identifica potenţialele ameninţări la mari distanţe”, a adăugat Gorkov.

Nebo-M este un sistem radar 3D care dispune de un design multi-band programabil. Complexul radar este alcătuit dintr-o fuziune centrală de date, un modul de comandă și trei radare care sunt implementate pe camioane separate. Sistemele radar 55J6M ‘Nebo-M’, sunt de regulă montate pe o platformă mobilă şi pot fi transportate rapid în orice parte a Crimeei. 55Zh6ME Nebo-M RLM-ME este componenta VHF-Radar a acestui sistem și este un radar de achiziție 3D.

Este succesorul ”primăverii box” 1L13 Nebo cu direcția de polarizare mai degrabă vericală decât orizontală. Nebo-M are capacitatea de a detecta până la 200 de ţinte – de la elicoptere şi avioane, până la aparate hipersonice şi rachete de croazieră care se deplasează cu viteze de până la 18.000 km/oră – pe o rază de până la 1.800 km şi la altitudini de până la 600 km, fiind capabile de a calcula coordonatele lor exacte. Astfel de radare pot detecta, capta şi urmări ţinte în afara atmosferei şi pot determina nu doar coordonatele, ci şi apartenenţa acestora.

Conform presei ruse, aceste staţii radar de frecvenţe mari şi medii analizează date despre ţinte hipersonice şi aerodinamice în condiţii meteorologice dificile şi transmit informaţia colectată forţelor antiaeriene.

Până în prezent, Rusia are în dotare 10 asemenea sisteme radar multiband mobile. Sistemul poate fi desfășurat sau depozitat în 40 de minute.

Sistemele de dispozitive radar anti-rachete Nebo-M fac parte dintr-o măsură receptivă la o amenințare care decurge din sistemele antirachetă NATO din Europa de Est”, a declarat colonelul Aleksey Zolotuhin, purtător de cuvânt al serviciului de presă al Ministerului Apărării al Rusiei.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *