UDMR și Kelemen Hunor nu mai doresc autonomie

Foto: Punctul.ro

Foto: Punctul.ro

Acum câteva zile, mai precis în data de 19 aprilie 2018, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, prin vocea președintelui său, Kelemen Hunor, făcea cunoscut că sprijină unii profesori şi studenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, dacă inițiază demersuri de contestare a deciziei Senatului UMF, în contencios administrativ, referitor la unificarea cu Universitatea Petru Maior, din același municipiu.

“Primul pas este ca profesorii și studenții UMF să conteste decizia Senatului în contencios administrativ. Noi îi susținem în acest demers”, a spus Kelemen Hunor, la Radio Mureș, potrivit unui comunicat al UDMR.

El a mai spus că UDMR și avocații săi au analizat posibilitatea contestării deciziei Senatului UMF în contencios administrativ, însă formațiunea sa nu poate iniția demersul fiindcă nu are calitate procesuală.

În comunicat se mai arată că UDMR a încercat să convingă ministerul, care, referindu-se la principiul autonomiei universitare, a spus că unificarea celor două universități, UMF şi Petru Maior, reprezintă o problemă internă – de autonomie universitară – pentru cele două părți implicate, în care nu se poate interveni.

“Președintele Kelemen Hunor respinge acest argument, deoarece legile ar trebui să fie mai presus de autonomia universitară. Este inacceptabil faptul că autonomia universitară este prioritară față de prevederile Legii Educației și ale Constituției – a subliniat liderul UDMR”, se menționează în comunicat.

Potrivit acestuia, ideea unificării este “o mare greșeală, o lovitură pentru comunitatea maghiară”, liderul UDMR criticând intenția de a se comasa învățământul medical, care are un trecut îndelungat, cu un colegiu tehnic slab, numai pentru a se obține dreptul de proprietate asupra clădirii și de a diminua caracterul multicultural al universității.

Iată că oameni politici ageri și cu experiență ne demonstrează că numai autonomia pe criteriu etnic poate fi prioritară față de prevederile legilor țării și ale Constituției României.

Ileana Kiss

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *