Trăsături, dietă și compatibilitate pentru fiecare grupă de sânge

Foto: descoperi.ro

Foto: descoperi.ro

Grupele de sânge au fost descoperite în 1901 de un om de știință austriac numit Karl Landsteiner. Înainte de această descoperire, doctorii credeau că sângele este la fel la toți indivizii și mulți pacienti decedau în urma transfuziilor de sânge. Amestecarea sângelui de la o persoană la alta poate declanșa reacții de aglutinare din cauza incompatibilității grupelor de sânge. Acest lucru poate avea consecințe fatale.

Rolul grupelor sanguine în menţinerea sănătăţii, vitalităţii şi chiar controlul greutăţii corporale este un subiect îndelung dezbătut în cercetările medicale.

Astfel, în funcţie de caracteristicile hematologice ale fiecărei grupe de sânge, sistemul imunitar va acţiona în mod diferit asupra virusurilor, bacteriilor şi afecţiunile provocate de acestea.

De asemenea, cercetătorii au ajuns la concluziua că există o relație directă între grupele de sânge și bolile contactate de indivizi.

De exemplu, un studiu realizat de oamenii de știință de la Harvard School of Public Health arată că cei care au grupele A, B sau AB prezintă un risc mai mare de boli coronariene, prin comparație cu cei cu grupa O. Cei cu grupa AB au un risc cu 82% mai mare de a avea probleme cu memoria, care pot provoca demență. De asemenea, aceleași grupe au un risc mai mare de formare de cheaguri de sânge periculoase.

Persoanele cu grupa sanguină 0 pot beneficia din plin de o dietă bogată în proteine din carne, datorită acidităţii mai ridicate a stomacului, care permite metabolizarea acestora. Proteinele asigură sănătatea ţesuturilor şi contribuie la abilitatea de apărare a corpului. Persoanele care deţin această grupă au o consistenţă mai subţire a sângelui, un sistem imunitar foarte puternic, secreţii bogate ale acizilor în stomac şi în general trăiesc cel mai mult. Bolile la care aceştia sunt adesea predispuşi sunt cele digestive cauzate de hiperaciditate, artrite şi afecţiunile tiroidiene provocate de un sistem imunitar hiperactiv.

TRASATURI: Dintre toate grupele sangvine, posesorii grupei 0 sunt cei mai sociabili. Mereu în centrul atenției, se adaptează cu ușurință în orice context. Sunt extrovertiți, prezența lor fiind mereu apreciată de cei din jur. Cei cu grupa 0 sunt sociabili, agreabili, intuitivi și motivați.
DRAGOSTE: Sunt persoane pasionale, seducătoare prin definiție.
COMPATIBILITATE: Grupa 0 se potrivește cel mai bine cu grupa 0. Dar este grupa donatorilor universali, deci poate forma o pereche reușită și cu unul dintre posesorii celorlalte grupe.
PROFESIE: Ambițioși, își doresc să se afirme și, de obicei, și reușesc. Sunt motivați, au spirit de initiațivă și toate calitățile necesare unui lider.
DIETA: Grupa 0 este considerată prima grupă sangvină în ordinea evoluției. De aceea, persoanele cu această grupă se încadrează în tipul “carnivor” și li se recomandă o dietă bogată în grăsimi și proteine.

Organismul grupei A este fortificat cel mai eficient de o dietă vegetariană în cadrul căreia se recomandă să includă şi fibre din cereale şi fasole.
Sistemul imunitar al celor cu grupa sanguină A este foarte eficient împotriva infecţiilor de tip bacterian precum: otita, tuberculoza, infecţia cu E.coli sau abcesele de la nivelul pielii. Aceştia au în schimb o sensibilitate ridicată faţă de mâncărurile pe bază de peşte, deoarece le cauzează mai uşor boli digestive.

De asemenea, cei cu grupa A sunt afectaţi în mod frecvent de probleme respiratorii precum astmul sau infecţii ale sinusului, de aceea este recomandată evitarea produselor bogate în probiotice întrucât acestea pot provoca inflamaţii ale tractului respirator.

TRASATURI: Armonia interioara și exterioară a acestor persoane vine din capacitatea lor de a comunica, de a se transpune și de a empatiza cu ceilalți. Sunt foarte sensibili și pot fi răniți ușor, chiar și de un detaliu. Când se întamplă asta, preferă să se retragă într-un spațiu al lor, unde să nu-i deranjeze nimeni. În general sunt calmi, corecți, creativi, cooperanți și sensibili.
DRAGOSTE: Sunt persoanele capabile de cel mai profund atașament, loiale și sentimentale.
COMPATIBILITATE: Grupa A este compatibilă cu grupele A și 0. Grupa A + grupa B este o combinație de evitat!
PROFESIE: Atenți la detalii și perfecționiști, preferă proiectele individuale. Persoanele cu grupa sangvină A sunt cele mai creative.
DIETA: Grupa A, a doua în ordinea evoluției, reprezintă tipul “vegetarian”. Se recomandă așadar ca dieta să fie una bogată în carbohidrați și în fibre, preponderent vegetariană. Având o sensibilitate ridicată faţă de mâncărurile pe bază de peşte este de preferat să fie evitate deoarece le cauzează mai uşor boli digestive.

Din cauza predispoziţiei la diabet a grupei B, aceştia trebuie să evite seminţele şi nucile sau alunele, din cauza conţinutului de proteine ce dezechilibrează producţia de insulină.

TRASATURI: Cei din această grupă sangvină sunt persoane echilibrate. Personalități puternice, practice, optimiste și perseverente, reușesc să-și facă ușor prieteni și să își ducă la îndeplinire obiectivele propuse. Posesorii grupei B sunt veseli, optimiști, meticuloși, obiectivi și raționali.
DRAGOSTE: Sunt persoane fidele, care nu se implică decât în relații de lungă durată, cu parteneri de viitor. Femeile, mai ales, sunt firi devotate.
COMPATIBILITATE: Grupa B este compatibilă cu grupele B și 0.
PROFESIE: Din punct de vedere profesional, posesorii grupei B sunt angajații-model, care se acomodează cu ușurință oricărui post, acceptând fără dificultate regulile impuse și ierarhiile.
DIETA: Grupa sanguină B prezintă o combinaţie de caracteristici specifice grupelor 0 şi A. Totuşi, acesta este un tip sanguin mult mai rezistent la infecţiile sau dezechilibrele digestive, astfel că alimentaţia persoanelor cu grupa B este mai permisivă, fiind recomandate în special tipurile de carne cu valori proteice consistente: vită, peşte şi miel.

Trebuie evitată însă carnea de pui deoarece aceasta conţine cantităţile cele mai mari de hormoni de creştere şi prezintă un risc foarte mare pentru bolile autoimune.

Grupa AB. Aceasta este cea mai rară grupă sanguină şi combină atât caracteristicile benefice, cât şi punctele slabe ale tipurilor de sânge A şi B. Afecţiunile cele mai comune, specifice acestei grupe, se manifestă la nivelul respirator, auditiv şi faringian prin sinuzite, alergii, rinite, laringite şi otite.

O altă problemă frecventă o constituie infecţiile şi dezechilibrele digestive, cauzate de inabilitatea de a procesa în întregime proteinele animale şi cele din lapte. Astfel, dieta vegetariană este adesea recomandată persoanelor cu grupa sanguină AB.

TRASATURI: Persoanele cu grupa sangvină AB au personalitățile cele mai complexe, întrucât preiau trăsături atât de la grupa A, cât și de la grupa B. Sunt persoane încântătoare și populare în grupurile din care fac parte. Sunt raționali, siguri pe ei, inteligenți și demni de încredere.
DRAGOSTE: Este greu să ții pasul cu cineva care are grupa AB, deoarece sunt persoane care nu trec ușor peste dezamăgirile sentimentale.
COMPATIBILITATE: Este grupa receptorilor universali, deci e compatibilă cu toate celelalte grupe de sânge – AB, A, B și 0.
PROFESIE: Interesați de multe domenii și tentați să le încerce pe toate, le este greu să-și aleagă profesia care îi interesează cu adevărat. Se remarcă prin idei originale.
DIETA: Reprezentând o combinație între tipurile A și B, grupa sangvină AB poate tolera categoriile de alimente specifice ambelor grupe.

Însă trebuie să ţinem cont de faptul că fiecare om este unic, avem nevoi nutriţionale diferite şi de aceea singura modalitate de a menţine sănătatea sau de a vindeca boala este adaptarea hranei la nevoile specifice fiecărui individ.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *