“Atentatorii secui”, adevărați “eroi ai râsului”, la cea mai recentă înfățișare a procesului lor

Foto: docsandtheworld.files.wordpress.com

Procesul fostului lider al grupării extremiste “Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM) din Transilvania, Szocs Zoltan, și a subordonatului său, Beke Istvan Attila, a avut, în data de 4 mai 2018, un nou termen al recursului, la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).
Judecătorul care se ocupă de dosarul lui Szocs Zoltan și al lui Beke Istvan Attila, a permis inculpaților să fie audiați, la cererea acestora. Cazul se află în faza de apel, după ce anul trecut a fost pronunțată o sentință împotriva celor doi, pentru presupusele lor intenții, de a teroriza participanții români la manifestările dedicate Zilei Naționale a României, ce urmau a avea loc în 2015, la Târgu Secuiesc. Așa cum era de așteptat, cei doi s-au prezentat ca nevinovați, aducând argumente în susținerea acestui punct de vedere.
Însă, în timp ce Szocs Zoltan a susținut cu consecvență că el nu a fost prezent la ședința din 10 octombrie 2015, ci a avut un alibi – a fost plecat “să vândă varză”, cu furgoneta, la Tușnad, Beke Istvan Attila, colegul său din HVIM, a afirmat că la întâlnire au fost prezenți toți cei menționați în rechizitoriu! Dacă Szocs Zoltan a declarat că înregistrările audio care sunt aduse ca probă sunt “mixate”, Beke Istvan nu a considerat necesar să susțină aceeași idee, ci pe aceea, contrară, că afirmațiile din înregistrare sunt reale, dar au fost făcute anume, pentru a testa dacă membrii HVIM sunt urmăriți de SRI și autoritățile române.
Mai mult, în timp ce Szocs Zoltan a ținut să nege că întâlnirea la care s-ar fi conspirat împotriva manifestărilor românești de 1 Decembrie, de la Târgu Secuiesc, ar fi avut loc în mod real, colegul Beke Istvan Attila a admis că respectiva întâlnire s-a ținut, chiar în data la care afirmă procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – DIICOT. Însă, discuțiile s-au purtat în alt context decât acela pentru care sunt judecați – actele de terorism.
După ce la anchetă, și chiar în primele ședințe de judecată, Szocs Zoltan a afirmat că discuțiile despre un dispozitiv exploziv au avut caracter de glumă, acum memoria sa a suferit transformări, afirmând că nu a fost, de fapt, la nici o întâlnire, iar discuțiile lor nu erau decât despre cât de mult bine să mai facă HVIM-ul, pe mai departe, năpăstuiților din acea zonă a statului român.
O parte interesantă pentru public a fost să compare atitudinea celor doi, față de întrebările judecătorului și procurorului, legate de folosirea termenului conspirativ atribuit dispozitivului exploziv, respectiv “pizza”. Szocs Zoltan a ținut să spună completului de judecată și procurorului că nu a folosit deloc cuvântul și… habar n-a avut de el, până după momentul în care a fost arestat, iar atunci numai presa l-a ajutat să se informeze despre ce vor cei din jur de la el, legat de “pizza”. Beke Istvan Attila, însă, a lovit la temelie mărturia fostului său superior, spunând că știa despre “pizza” dinainte de a fi arestați. Completarea a fost interesantă: Beke știa despre “pizza” doar de la Bandi Szabolcs, membru și el al HVIM Târgu Secuiesc, dar care însă s-a hotărât să depună mărturie acuzatoare față de cei doi inculpați, despre ce a însemnat HVIM, așa-zisa bombă pe care voiau s-o detoneze și ce au discutat să facă de 1 Decembrie, în anul 2015. Mărturia lui Beke Istvan Attila, mult mai bine pusă la punct și chiar contradictorie cu cea a fostului său superior, Szocs Zoltan, l-a prezentat pe colegul HVIM-ist, Bandi Szabolcs, ca pe “adevăratul conspirator”, care a luat castana fierbinte a “pizzei” și le-a aruncat-o “în costumul de baie” lui Szocs și lui Beke, probabil ca o unealtă a regimului românesc, care urmărea să distrugă o organizație de tineri filantropi pașnici, care se ocupau cu “redeșteptarea” conștiinței istorice, în rândul tinerilor din zonă.
Dar, pe lângă bizarerii și contradicții regăsite la fiecare pas în acest proces, avocații au încercat și chestii mai serioase, cum ar fi demersul, bine țintit, de a încerca să justifice că HVIM nu era o organizație în care să existe grade și structură ierarhice și nici una în care se dădeau ordine. Carevasăzică, nici vorbă de structură paramilitară, era doar un grup de “pretenari”, și încă din aceia care, între amenințări cu moartea si lovituri către jandarmi, după cum ni-i arată videoclipurile de pe youtube, de la 10 martie 2014, se țineau doar de acte filantropice, ajutând copii și sinistrați. Întâlnirile HVIM erau ocazionale, de obicei la o bere. Dar nici aici nu s-au suprapus mărturiile, Szocs Zoltan afirmând că ședințele HVIM aveau loc de două-trei ori pe săptămână, în timp ce Beke Istvan Attila a susținut că acestea aveau loc de trei-patru ori pe lună, în diferite locuri, nu doar la berării, ci și acasă la membri.
Din câte a reieșit pentru cei prezenți, avocații au urmărit și alte puncte serioase, anume că la întâlnirea incriminată nu s-a intrat fără telefoane mobile și că aceasta – lăsarea telefoanelor de o parte – nu era o practică a membrilor HVIM. Asta pentru a demonta afirmațiile legate de conspirare și de ideea că gruparea HVIM din Târgu Secuiesc avea ceva de ascuns.

Foto: maszol.ro

Un alt fapt interesant este că Szocs Zoltan a recunoscut încă o dată că etnicul maghiar stabilit în Elveția, Sebestyen Teleki Istvan, i-a îndemnat să arunce în aer conductele de gaze ale României, care tranzitau munții din zonă. Oare cum se gândise Sebestyen Teleki Istvan să apeleze pentru asta tocmai la HVIM, care de altfel era o organizație pașnică, fondată doar pentru organizarea de comemorări, sesiuni de plimbat cărucioare de bebeluși, prin parc, pentru tinerele mămici fără sprijin, și ajutorarea sinistraților?! Nu se putea să nu te umfle râsul, când stăteai în sală și auzeai toate aceste drăgălășenii, iar tu știai că internetul este plin de imagini cu membri HVIM Transilvania în poziții de luptă, făcând instruiri în trasul cu arma sau cu arcul, și care fluturau peste tot harta Ungariei Mari.
În concluzie, strategiile alese de avocații celor doi par să facă parte din același film, dar doar dacă ne gândim la o peliculă cu Stan și Bran. Să sperăm că Justiția va decide ceea ce este drept, mai ales având în vedere că se anunță o nouă schimbare de încadrare a faptelor celor doi…

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *